Ben jij op zoek naar jouw dichtstbijzijnde Dierspecialist? Klik dan op de groene button of vul je adres in in het venster eronder. Klik je op de zwarte button dan ga je naar onze algemene website.
Vlooien zijn parasieten die bloed zuigen. De vlo kan wel vijftien keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken per dag. De beet is pijnlijk en jeuk ontstaat door het speeksel wat de vlo inspuit om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit gaat dusdanig irriteren dat honden en katten zich constant krabben en bijten. In sommige gevallen tot bloedens toe. Met goede en frequente vlooienbestrijding bespaar je hond en kat een hoop pijn en jeuk.
Als jouw huisdier daar gevoelig voor is, kan een vlooienallergie ontstaan. Om deze allergie in stand te houden is één vlooienbeet per week genoeg. Daarnaast kunnen parasieten ziekte- kiemen overbrengen. Een voorbeeld hiervan zijn eieren van de lintworm. Als je hond of kat een besmette vlo opeet, groeien de eitjes inwendig uit tot een lintworm. Kinderen kunnen op deze manier ook besmet raken.
Volwassen vrouwtjes leggen tientallen eitjes in de vacht. Die eitjes rollen er uit en ontwikkelen zich verder op de grond. Binnen tien dagen komen de larven uit. Een larf vervelt twee keer en wikkelt zich vervolgens in een cocon om zich te ontpoppen als vlo. Als de jonge vlo een hond of kat ziet, komt ze binnen een paar tellen uit de cocon om op het dier te springen.
De handigste manier om te checken of je hond of kat vlooien heeft, is met een vlooienkam.
Vooral in de liezen, oksels en bij de staart zitten ze graag. Doe wat je uit de kam haalt in een bakje water en spoel het later weg. Vlooienpoep kun je herkennen als kleine zwarte korreltjes die rood kleuren als je ze op keukenpapier vochtig maakt.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!