Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Begint het al…
te kriebelen?

Herken je dat? Zodra je het over kleine beestjes hebt, je meteen overal jeuk krijgt? Ongedierte is heel erg vervelend. Vooral ook voor je huisdieren. Maar gelukkig kun je er iets aan doen! Vlooien zijn niet alleen vervelend voor je huisdier. Ook in huis kunnen ze een hoop overlast veroorzaken. En als je eenmaal een vlooienplaag te pakken hebt, kom je er niet snel vanaf. Daarnaast zijn de beten pijnlijk en kan je huisdier er op den duur ziek van worden. Daarom: Voorkomen is beter dan genezen!

Je krijgt er jeuk van

 

Vlooien zijn parasieten die bloed zuigen. De vlo kan wel vijftien keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken per dag. De beet is pijnlijk en jeuk ontstaat door het speeksel wat de vlo inspuit om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit gaat dusdanig irriteren dat honden en katten zich constant krabben en bijten. In sommige gevallen tot bloedens toe. Met goede en frequente vlooienbestrijding bespaar je hond en kat een hoop pijn en jeuk.

Extra vervelend

 

Als jouw huisdier daar gevoelig voor is, kan een vlooienallergie ontstaan. Om deze allergie in stand te houden is één vlooienbeet per week genoeg. Daarnaast kunnen parasieten ziekte- kiemen overbrengen. Een voorbeeld hiervan zijn eieren van de lintworm. Als je hond of kat een besmette vlo opeet, groeien de eitjes inwendig uit tot een lintworm. Kinderen kunnen op deze manier ook besmet raken.

Het is een plaag

 

Volwassen vrouwtjes leggen tientallen eitjes in de vacht. Die eitjes rollen er uit en ontwikkelen zich verder op de grond. Binnen tien dagen komen de larven uit. Een larf vervelt twee keer en wikkelt zich vervolgens in een cocon om zich te ontpoppen als vlo. Als de jonge vlo een hond of kat ziet, komt ze binnen een paar tellen uit de cocon om op het dier te springen.

Tip!

“Heb je na een vlooienplaag gestofzuigd? Dan kun je een anti-vlooienband – zoals de Seresto vlooienband – in de stofzuigerzak doen. Op deze manier wordt er meteen met de opgezogen vlooien afgerekend en krijgen ze niet de kans om de stofzuiger weer uit te komen.”

De hond of kat vlooien

 

De handigste manier om te checken of je hond of kat vlooien heeft, is met een vlooienkam.

 

Vooral in de liezen, oksels en bij de staart zitten ze graag. Doe wat je uit de kam haalt in een bakje water en spoel het later weg. Vlooienpoep kun je herkennen als kleine zwarte korreltjes die rood kleuren als je ze op keukenpapier vochtig maakt.

Zo bestrijd je een vlooienplaag:

 

  1. Hele huis grondig stofzuigen. Stofzuigerzak verwijderen en in een vuilniszak weggooien.
  2. Zorg dat iedereen uit huis is, ook de dieren. 
  3. Aquarium, vogelkooi, knaagdierverblijf etc. afdekken.
  4. Voer- en waterbakken weghalen.
  5. Behandel de hele omgeving. Spray goed in naden, kieren en donkere plekken. Denk ook aan mand/kussen, bank, tapijt, maar ook zolder, auto etc. Na behandeling het huis goed laten luchten.
  6. Ongeveer 3 dagen niet stofzuigen of dweilen.
  7. Mandjes, kleedje, speeltjes uitwassen op minimaal 60 graden.
  8. Alle huisdieren behandelen met een veilig middel. Zowel tegen vlooien als wormen. 
  9. Blijf je hond of kat (dagelijks) kammen. Herhaal de behandeling als er na 4 weken nog steeds vlooien aanwezig zijn.

Wacht niet totdat je ze ziet. Dan ben je te laat. Dus behandel preventief, het hele jaar door. Dit kan met talloze producten als druppels, pipetten, tabletten, sprays, poeders, shampoos en halsbandjes. Zie onze webshop voor alle middelen of ga naar je lokale Dierspecialist. Sommige middelen zijn gericht op het doden van volwassen vlooien, andere zorgen ervoor dat eieren en larven doodgaan. Sommige bestrijdingsmiddelen werken binnen vijf minuten. Zeker bij een vlooienallergie zijn deze producten aan te raden.


 

Anti vlooien producten haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies