Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

De kip of het ei?

Kippen zijn populair in Nederland. Wie wil er nou geen vers eitje uit eigen tuin? Laat je kippen gezellig in je tuin scharrelen. Daarbij zijn kippen goed tam te maken. Met de juiste verzorging kunnen kippen uitgroeien tot aanhankelijke huisdieren. 

Soorten en maten

 

Elk ras heeft andere eigenschappen. Een aantal rassen staan bekend als goede legkippen en kunnen per week wel zes eieren leggen. De Plymouth Rock is zo’n goede, vriendelijke en rustige legger.

 

Naast karakter is het handig om te kijken naar formaat. Want hoe groter de kip, hoe groter het hok. Doorgaans zijn de grotere kippen geen hoogvliegers en hoeft er geen hoge omheining gemaakt te worden. Bij andere kippen moet deze zeker anderhalf tot twee meter hoog zijn. Deze kippen moeten ook jaarlijks gekortwiekt worden.

 

Herrie in het kippenhok

 

Als kippen te weinig ruimte hebben, kan dit leiden tot verenpikken. Ben je handig? Er zijn allerlei gratis bouwtekeningen om een kippenhok te bouwen.

 

Het is belangrijk dat het hok voldoende kan luchten en licht doorlaat. Verder zijn een nachthok, legnesten, zitstokken en een zandbad belangrijk. Leg een flinke laag beukenhoutsnippers, stro, houtvezels, zaagsel, zand of een mengsel daarvan op de bodem.

 

Alle begin

 

Is leuk! Begin met drie kippen. De ideale samenstelling voor een doorsnee gezin en met z’n drieën voelen de kippen zich veilig en kunnen ze gezellig scharrelen.

 

Het zijn levendige dieren en ze hebben behoefte aan energierijk voedsel. De mineralen, vitaminen en voedingsstoffen zorgen voor een optimale gezondheid en goed functioneren. Krielkippen hebben andere voedingsstoffen nodig dan een groot kippenras. Naast eten moeten kippen de hele dag beschikking hebben over schoon drinkwater.

Een doosje vol

Een gemiddelde legkip legt zo’n 6 eitjes per week. Met drie kippen heb je dus voldoende voor het hele gezin!

 

De eerste eieren beginnen klein en worden langzaam groter. Het is belangrijk om de eieren elke dag te rapen. Zorg dat je een aantal legnesten hebt, kippen geven de voorkeur aan een rustige plek om hun eitjes te leggen. Als de dagen korter worden, zal de opbrengst aan eieren afnemen. In de winterperiode kan die zelfs tijdelijk volledig stilvallen.

Wist je dat?

“Kippen naast de dagelijkse portie kippenvoer ook graag tuinafval, oud brood, keukenrestjes, schillen, karnemelk en ongebrande noten en zaden eten?”

Kippen verzorgen

 

Net als andere huisdieren hebben ook kippen aandacht nodig. Verblijven de kippen ’s nachts in het nachthok? Dan is het belangrijk om het hok in de ochtend te openen en ’s avonds weer dicht te doen.

 

Je kunt dan in de ochtend meteen de grond harken of verschonen, het water verversen, de voerbak vullen, de gezondheid van de kippen controleren en graan, tafel- of keukenresten uitstrooien. Aan het einde van de dag check je of alles in orde is en ververs je het water. En eitjes rapen natuurlijk! Door dagelijks contact te hebben worden ze steeds aanhankelijker.

Nadelen kippen

 

Alle huisdieren brengen verantwoordelijkheid met zich mee, ook kippen. Het begint met de dagelijkse verzorging. Een kippenhok schoon- maken is in de zon prettiger dan in de regen.

 

In de vakantie moet er iemand komen om voor de kippen te zorgen. Ook nemen scharrelende kippen en een kippenhok ruimte in beslag. Te veel kippen op een te klein oppervlak leidt tot geuroverlast. Je moet voor een goede én hoge omheining zorgen, zodat ze niet de tuin van de buurman herinrichten. Nog een nadeel is de aantrekkingskracht van muizen op kippenvoer.

Het haantje

 

Eieren kunnen alleen kuikens worden als er een haan is. Voor een haan heb je minimaal vier kippen nodig. Beperk dit altijd tot één haan, meerdere hanen gaan vechten.

 

En hanen kraaien bij het krieken van de dag… Met name in een woonwijk kan dit voor veel ergernissen zorgen. Denk hier dus goed over na voor je een haan aanschaft!

Waar zit zij op te broeden?

 

De haan moet het ei bevruchten wil er een kuiken uit komen. Je herkent een broedse kip omdat zij veel op het nest zit. Kop laag, bol in de veren en kont omhoog.

 

Zet de hen even apart, zodat ze zich kan richten op de eieren. De broedperiode duurt ongeveer 21 dagen. Het kuiken heeft een speciale eitand, waarmee het zich door de schaal naar buiten kan breken. Na de geboorte zal deze tand verdwijnen. Het kuiken begint met het maken van een klein gaatje om zichzelf uit het ei te bevrijden. Rust een paar uur tussendoor en gaat weer verder met deze vermoeiende taak. Vaak zijn kuikens binnen 24 uur uit het ei.

Onder moeders vleugels

Eenmaal uit het ei zul je de kuikens niet veel zien. Ze verstoppen zich onder moeder, waar het warm is.

 

Pasgeboren kuikens kunnen enige tijd zonder voedsel. Ze hebben voedingsstoffen meegekregen uit het ei. Dit is maar goed ook, want de eieren komen nooit tegelijk uit. De kuikentjes moeten dus op de geboorte van hun broertjes en zussen wachten, totdat moeder van het nest gaat om voedsel te zoeken. Het is belangrijk dat je dit proces niet verstoort. Zorg er wel voor dat zodra moeder het nest verlaat, er voldoende water staat en een bakje met opfokvoer voor kuikens tot en met zes weken.

Kippenvoer halen bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!