Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Even tussendoor

Als we aan snacks denken, linken we dit voor onszelf aan ongezonde dikmakers. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Voor ons niet en ook niet voor de huisdieren. Vrijwel iedereen is gek op een tussendoortje, of een beloning voor goed gedrag. Daar is niets mis mee. Zolang je maar stilstaat bij wat je onder die neuzen, snuiten en snavels doorschuift! Een paar tips voor verantwoord snacken voor je huisdier.

Met aandacht

 

Goede voeding voor mens en dier krijgt steeds meer aandacht.

 

Maar tussendoortjes worden toch nog vaak ondoordacht gegeven. Met de beste bedoelingen en meestal enthousiast aangenomen. Het is maar een hapje… Maar sommige tussendoortjes doen je huisdier meer kwaad dan goed. Veel van wat wij eten, zoals kaas, worst, koekjes en etensresten, is te vet, te kruidig en bevat veel calorieën. Dit kan leiden tot overgewicht en een ver- hoogde kans op gewrichtsproblemen. 

Dikke schooiers

 

Wil je voorkomen dat hond en kat om de tafel heen lopen zodra er eten op gezet wordt?

 

Of dat ze de hele tijd achter je aan lopen zodra je de keuken in gaat? Dan moet je dat gedrag nooit belonen door ze wat te geven. Zo voorkom je niet alleen dat ze dik worden, maar ook dat ze kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen binnenkrijgen, die kunnen leiden tot allerlei allergische reacties. 

Allemaal blij

 

Veel dierenbezitters kiezen voor zichzelf al bewust wat betreft eten en doen dat steeds vaker ook voor hun huisdier.

 

Een snack die niet alleen lekker is, maar ook nog eens bijdraagt aan de gezondheid, conditie en het algehele welzijn is dan ideaal. Net als voor onszelf, geldt voor een huisdier dat snacken met een gerust hart kan, zolang het maar verantwoord gebeurt!

Zet daar je tandjes maar in…

Door gebruik te maken van verantwoorde snacks als kauwspeelgoed, hebben puppy’s minder last van hun doorkomende tanden.

 

Je kunt kauwbotten gebruiken om een puppy af te leren aan de bank te knagen. Volwassen honden kunnen door te kluiven tandsteen voorkomen.  Bij katten werken krokante snoepjes hier heel goed voor.

 

Let op:

Speciale knaag- en kauwbotten zijn verantwoord. Geef nooit botten die versplinteren!

Zonder suiker

 

Aan veel dierensnoepjes wordt – wat het woord snoep al suggereert –suiker toegevoegd.

 

Uiteraard is suiker net als bij mensen slecht voor het gebit. Kies voor snoepjes met een natuurlijke zoetmaker en geen tot weinig suiker. Als je het leuk vindt kun je ook zelf hondenkoekjes bakken. Zoek op internet naar de recepten en gebruik natuurlijke ingrediënten en zoetstoffen. Ideaal als er sprake is van allergieën.

Op een houtje bijten

 

Verveling, gebrek aan knaaghout en goede voeding leiden bij kromsnavels zoals papegaaien, kaketoes, agapornisen, grote parkieten en grasparkieten vaak tot afwijkend gedrag en problemen met de veren.

 

Om deze redenen moet er altijd een piksteen in de vogelkooi zijn. Knaagdieren en konijnen hebben knaaghout nodig om de tanden te slijten. Deze blijven hun hele leven lang doorgroeien en door de knaagbeweging ‘schuren’ de tanden over elkaar, waardoor ze netjes bijgehouden worden.

Schrokken leidt tot grote brokken

 

Het naar binnen schrokken van eten is een probleem dat regelmatig bij honden voorkomt.

 

Door het schrokken kauwt de hond zijn voer onvoldoende en hapt hij veel lucht, met alle lichamelijke ongemakken van dien. De spijsvertering wordt onnodig extra belast, door grote stukken die in de maag terechtkomen. Ze hebben vaker een slecht gebit en er komt veel lucht binnen, waardoor winderigheid toeneemt. Doordat het langer duurt voordat de hond een verzadigd gevoel krijgt, ligt overgewicht op de loer. En het kan zelfs leiden tot maagtorsie.


Schrokgedrag is lastig af te leren, maar relatief eenvoudig te beperken. Laat hond en kat in ieder geval op een rustige plek eten, waar geen ander huisdier op de loer ligt. Bij honden kun je ook kiezen voor een anti-schrok voerbak. Vanuit deze voerbak is het lastiger om de brokken in één keer naar binnen te schrokken.


 

Kolfje naar zijn hand

 

Maiskolven zijn geschikt voor zowel konijnen als knaagdieren. Ze zijn energierijk en gemakkelijk verteerbaar. Ze zorgen voor natuurlijk gedrag van jouw dier en gaan verveling tegen. Je hangt ze op aan hun kunststof hanger, als aanvulling op het hoofd- rantsoen.

Groen is gras

 

Huiskatten hebben kattengras nodig om de spijsvertering te bevorderen. Kattengras zorgt ervoor dat de kat de bloemen en andere kamerplanten niet opeet.

 

Daarmee voorkom je verwondingen en vergiftiging. Het knaagdierengras van Esve wordt geleverd als voedingsbodem met graszaden. Door water in het bakje te gieten zal het gras snel groeien. Daarna kan het worden afgeknipt of met bakje en al in het hok gezet worden. Dit gras is vrij van ziektes en vervuiling.

Wist je dat?

Tandverzorging

Droogvoeding is beter voor de tanden van je huisdier dan blik-voeding. Het kauwen op brokken, maar vooral op kauwartikelen voorkomt tandplak.

Verveling

Verveling en gebrek aan knaaghout kan bij konijnen en knaagdieren leiden tot afwijkend gedrag, zoals haarplukken, likken en knagen aan het gaas.

 

Vers water

Dagelijks vers water is belangrijk om ziektes te voorkomen. Als water langer dan een dag staat komen er bacteriën in die ziektes kunnen veroorzaken. Ververs dus elke dag het water, ook al ziet het er nog schoon uit!

Te vet

Zonnepitten zijn zeer eiwitrijke zaden, wat ze tevens vetter maakt dan andere zaden. Let daarom op dat je vogel niet te vet wordt door het overmatig voeren. In kleine hoeveelheden zijn zonnepitten zeer geschikt voor jonge vogels.

Gezonde snacks haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies