Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

De fret
als huisdier

Snelle, behendige, slimme roofdiertjes: dat zijn fretten! Een fret kan als huisdier worden gehouden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Om een fret goed op te voeden moet u stevig in uw schoenen staan. Daarnaast hebben ze speciale, medische zorg nodig. Daartegenover staat wel dat het hele interessante dieren zijn. Wil je een fret als huisdier en ben je bereid om je te verdiepen in de fret? Lees dan eerst dit artikel van Dierspecialist!

Roofdiertjes

 

Fretten zijn kleine roofdiertjes met een langgerekt, flexibel lichaam en korte pootjes.

 

De fret behoort tot de marterachtigen en is onder meer familie van de wezel, steenmarter, nerts, otter en hermelijn. Fretten zijn in feite een gedomesticeerde vorm van de bunzing, zodat ze als huisdier gehouden kunnen worden. De bunzing en fret zijn nog steeds te kruisen, alleen de dieren die hieruit voortkomen zijn niet geschikt als huisdier. Van oorsprong staat de fret bekend als jager, die al voor de jaartelling werd ingezet bij de jacht op konijnen en bestrijding van ratten en muizen.

Fret kleuren, aftekeningen en vacht

 

Een van de meest voorkomende fretten is de wildkleur. Deze variant heeft een zwartbruine tekening met daarnaast eigen kenmerken. Zo is de ene wildkleur fret donkerder dan de andere en sommige fretten hebben een zogenaamd boevenmaskertje bij de ogen.

 

Ook bestaat er een wildkleur in de witvoetvariant. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze fret witte voeten en wit bij de keel. Verder is de albino een veelvoorkomende soort met een witte vacht en rode oogjes. Albino fretten kunnen meer geel zijn dan wit door de talgproductie.

Afhankelijk van het seizoen kan een fret tussendoor veranderen van kleur of tekening.

 

Meestal  hebben fretten een kortere vacht, maar er bestaan ook angorafretten met een lange vacht. De angorafret heeft een ander neusje en kleine haartjes op en in de neus. Bij deze speciale fretsoorten moet een kleine kanttekening gemaakt worden. Wanneer een fret een afwijkende vacht of kleur heeft, moet u wat voorzichtiger zijn. Omdat het geen standaard kruising is kan het ook andere afwijkingen met zich meebrengen. Zo komt het bij angorafretten regelmatig voor dat vrouwtjes niet genoeg goede melk produceren om hun jongen te voeden.

Een fretproof huis

 

Het is heel belangrijk om rekening te houden met de grote van het verblijf. Fretten moeten lekker uit de voeten kunnen in hun huis.

 

Denk aan een verblijf met minimaal anderhalf tot twee meter bodemoppervlak en minstens 50 centimeter hoog. Dit is voor een binnenverblijf voor een fret alleen of een koppeltje. Voor iedere fret die erbij moet het verblijf minimaal een halve vierkante meter worden uitgebreid.

 

Ben je van plan om fretten buiten te huisvesten?

 

Dan dient het frettenverblijf minimaal zes vierkante meter te zijn en ze moeten beschikken over een goed geïsoleerd nachthok tegen regen, wind, kou en warmte. Fretten kunnen namelijk slecht tegen warmte, dus een verblijf mag nooit in de volle zon staan. De richtlijn is een temperatuur tussen de 15 en 21 graden Celsius. Komt de temperatuur boven de 29 of onder de 7 graden Celius? Zorg dan voor voldoende schuilplaatsen in het verblijf.

Het is een grote uitdaging om een ruimte fretproof te maken.

 

Deze slimme en vooral behendige diertjes kruipen écht overal op, onder en achter. Het zijn meesters in ontsnappen en het zal u verbazen door welke kleine ruimtes ze allemaal kunnen kruipen. Onder spelen verstaan fretten ook prullenbakken leeghalen, plantbakken uitgraven en aan de vloerbedekking krabben. Dit gedrag is niet af te leren, maar je kan ze wel iets anders aanbieden waar ze dit wel mogen doen. Maak een graafplaats voor ze die minimaal tien centimeter diep is. Fretten zijn dol op graven!

Inrichting van het frettenverblijf

 

Fretten worden zelden helemaal zindelijk, maar ze doen het wel graag op één plek.

 

Zorg er daarom voor dat ze een toilet(bak) hebben. Dit toilet vul je met een stofvrije vulling dat niet klontvormend is, bijvoorbeeld Back-2-Nature bodembedekking.

 

Fretten hebben de mogelijkheid nodig om weg te kruipen, dit geeft ze een gevoel van veiligheid. Dit kan je doen door handdoeken of stoffen lappen in het slaapgedeelte te leggen. Hier kunnen ze in of onder slapen.

 

Je kan ook een nestbox in het verblijf plaatsen. Dit is een kistje met een gat als opening en de meeste fretten gaan hier graag in liggen. Eigenlijk gebruikt een fret z’n verblijf alleen als ‘hol’ en slaapplek. Bewegen doen ze met name buiten het verblijf. En dat doen ze graag! Geef ze daarom minimaal twee uur per dag de tijd om lekker te ravotten. In frettentaal: rennen, spelen, overal inkruipen en onderzoeken. Zorg dat ze genoeg speelmateriaal hebben, zoals dozen, tunnels, balletjes en ander geschikt speelgoed.

 

Geef geen spullen van rubber, latex of foam. Fretten zijn hier gek op, maar dit kan leiden tot gevaarlijke situaties als ze het opeten!

Wist je dat?

“Een fret bij een goede verzorging wel zes tot tien jaar oud kan worden?”

Fretten verzorgen

 

Om een fret als huisdier te kunnen houden moet je het diertje goed opvoeden en trainen op zindelijkheid.

 

Een fokker hoort hier al mee te beginnen. Wat verzorging betreft hebben fretten elke dag schoon drinkwater nodig, moet het toilet gereinigd worden en de voerbakjes schoongemaakt. Het waterflesje moet je minimaal een keer in de week schoonmaken. Omdat de dagelijkse verzorging intensief is, is het beter om dit niet door kinderen te laten doen. Daarbij kunnen fretten behoorlijk hard bijten,  laat kinderen daarom nooit alleen met een fret. Houd hier bij aanschaf rekening mee!

 

Controleer je fret regelmatig

 

Kijk naar het gebit, de nagels, vacht en oren. Fretten hebben namelijk snel last van oormijt. Ze gaan meestal in het voorjaar en in het najaar in de rui. Hoewel sommige mensen dit denken zijn fretten geen uitgesproken nachtdieren. Ze hebben een vast dagritme waarbij ze veel slapen en zijn het meest actief in de schemering.

 

Niet echt gehoorzaam

 

Het leuke aan fretten is dat ze hun hele leven nieuwsgierig, ondeugend en speels blijven. Het zijn intelligente dieren en sociaal, doordat ze gedomesticeerd zijn. Het is wel goed om te weten dat ze nooit echt gehoorzaam zullen zijn, ook al kan je ze veel aanleren. Ze behouden hun eigen taal en uiten zich met karakteristieke geluiden en bewegingen.

Geen groepsdier

Van nature is de fret geen groepsdier, maar gedomesticeerde fretten lijken het toch wel fijn te vinden om een soortgenootje om zich heen te hebben, vooral vrouwtjes.

 

Zet alleen fretten bij elkaar die goed met elkaar overweg kunnen en nooit meer dan vijf in totaal. Dat laatste is van belang om stress, vechtpartijen en gezondheidsproblemen te voorkomen. Mannetjes mogen alleen bij elkaar zitten als ze gecastreerd zijn. Wie ooit in de buurt van fretten is geweest weet wat we bedoelen met een typisch luchtje. Fretten verspreiden namelijk een sterke geur en bij ongecastreerde fretten is dit doorgaans erger. Ook iets om rekening mee te houden!

Wat eet een fret?

 

Het lichaam van de fret is volledig ingesteld op het verteren van vlees.

 

Het is daarom het beste om kwalitatief hoogwaardige vleesvoeding te geven, wat speciaal is samengesteld voor fretten. Hierin zitten in verhouding veel eiwitten en vetten, maar weinig koolhydraten en vezels. Daarnaast bestaat er speciale voeding in brokvorm voor fretten en eventueel kunt u ook hoogwaardig kittenvoer geven. De regel is dat het eiwitpercentage van de voeding tussen de 30 en 40 procent moet liggen, het vetgehalte tussen de 20 en 30 procent en minder dan 2 procent vezels. Je kan fretten dode prooidieren geven, zoals muizen en ratten.

 

Let op!

Een fret kan niks met groenten en fruit en mag daarom geen hondenvoer eten, door de plantaardige ingrediënten.

 

Als tussendoortje kan je kiezen voor een speciale frettenlekkernij of stukjes gekookte kip, gekookt ei of een heel klein stukje roomboter. Vermijd suikerhoudende en koolhydraatrijke voeding. Een fret mag heel de dag beschikking hebben over eten. Kijk goed of uw fret geen eten verstopt voor op een later moment, omdat dit dan kan bederven. Om het eten extra leuk te maken en uw fret ook mentaal actief te houden kunt u het voer aanbieden in een speciale voedingspuzzel of het zelf verstoppen. Hij moet het wel bedtijds vinden in verband met bederf.

Hoe pak je een fret op?

Gebruik altijd twee handen: één hand over de schouders, net achter de voorpoten en ondersteun met de andere hand de achterkant. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste hand achter de oksels te plaatsen, onder de borstkas.

Medische verzorging van fretten

 

Aan alle huisdieren zitten kosten verbonden, zo ook aan de fret.

 

De fret is gevoelig voor hondenziekten en moet daarom tegen een aantal virussen worden ingeënt. Dit gebeurt bij een leeftijd van negen weken, veertien weken en daarna één keer per jaar. Vraag om een vaccinatie die geschikt is voor fretten! Fretten hebben niet alle stoffen nodig die in een gewone hondenenting zit. Fretten kunnen, net als mensen, het influenza griepvirus krijgen. Wanneer je ziek bent kan je beter uit de buurt blijven van je fret. Door chirurgische castratie kunnen fretten te maken krijgen met bijnierproblemen. Overleg daarom altijd goed met je dierenarts over mogelijke gevolgen van castratie. Overweeg alternatieven, zoals een hormoonimplantaat.

 

Veel fretten last van maagdarmcomplicaties, vaak door stress en verkeerde voeding. Hartproblemen, vergrote lymfeklieren, laag bloedsuikergehalte en kleine tumoren in de alvleesklier komen regelmatig voor. Neem contact op het uw dierenarts als je de volgende ziekteverschijnselen ziet: braken, sloomheid, jeuk, kaalheid, hoesten, diarree, gespannen buik, verminderde eetlust en omvallen. Deze signalen kunnen duiden op een aandoening of ziekte.


Wat je zeker niet mag vergeten zijn vlooien en teken. Je kan je fret hier preventief tegen behandelen met een pipet, net als bij honden en katten. Gebruik wel een product dat specifiek geschikt is voor fretten! zoals deze van Frontline. Je kan dit middel makkelijk toedienen door je fret af te leiden met iets lekkers. Druppel de vloeistof op de huid in de nek. Kijk de komende uren wel uit met aaien in de nek en was de handen goed.


Producten voor de fret haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies