Ben jij op zoek naar jouw dichtstbijzijnde Dierspecialist? Klik dan op de groene button of vul je adres in in het venster eronder. Klik je op de zwarte button dan ga je naar onze algemene website.
Hamsterscaping maken
Bij hamsterscaping wordt het hamsterverblijf op een natuurlijke manier ingericht en vormgegeven. Het belangrijkste is het inspelen op de natuurlijke behoefte van jouw hamster door ervoor te zorgen dat hij kan klimmen, verstoppen en graven. Zo’n hamsterverblijf ziet er dus niet alleen super mooi uit, je krijgt er ook een hele gelukkige hamster van!
Eigenlijk heeft hamsterscaping alleen maar voordelen. Je zult zien dat jouw hamster zijn natuurlijke gedrag veel beter kan vertonen in een verblijf wat helemaal is aangepast aan de behoefte van de hamster.
Hamsters die in een (te) kleine kooi zitten zonder uitdaging gaan vaak stereotiep gedrag vertonen, zoals klimmen in de tralies, likken en knagen aan het verblijf, obsessief aandacht vragen en extreem veel rennen in de molen. Met een ruime en uitdagende kooi verdwijnt dit gedrag in no time. Je hamster heeft zoveel te ontdekken in z’n nieuwe verblijf dat hij helemaal geen tijd meer heeft voor dit gedrag. Verder zijn hamsters echte prooidieren en daardoor van nature schuw en schichtig. Ze vinden het dan ook niet fijn om in een kaal verblijf rond te lopen. Richt je het verblijf in volgens de uitgangspunten van hamsterscaping en met voldoende beschutting? Dan voelt jouw hamster zich een stuk veiliger. En ook niet onbelangrijk: met hamsterscaping kunt jij jouw creativiteit kwijt én je hebt een hartstikke mooi verblijf in de kamer staan.
Je begint natuurlijk met een ruim hamsterverblijf. Voor hamsterscaping is een aquarium of terrarium van minimaal 80 x 30/40 cm het meest geschikt.
Door het glas kunt je het verblijf en jouw hamster goed bewonderen. Ook voorkomt je zo dat jouw hamster toch een keer in de tralies gaat klimmen. Als hij valt kan hij zich namelijk ernstig bezeren! Hoe groter het verblijf, hoe meer ruimte je hamster heeft. Maar met een groter verblijf kunt je ook meer spulletjes kwijt en kunt je het nóg mooier maken en creatiever te werk gaan met inrichten. In onze webshop vind je diverse materialen om je hamsterscaping mee in te richten.
De onderstaande spullen heb je ook nog nodig voor je hamsterscaping:
Bodembedekking bestaat tegenwoordig uit allerlei verschillende materialen. Denk hierbij aan hennepvezel, zaagsel, hooi, kokos, papierkorrels, houtvezel en katoenvezels.
Het is dan ook heel leuk om verschillende materialen te combineren. De bodemlaag moet in ieder geval vijftien tot twintig centimeter hoog zijn, zodat jouw hamster lekker kan graven. De bodemlaag hoeft niet perfect recht te zijn. Sterker nog: door in de bodemlaag al hoogteverschillen te creëren wordt het verblijf al een stuk uitdagender. Je kunt het verblijf ook opdelen door elk deel een andere bodembedekking te geven. In onze webshop vind je diverse soorten bodembedekkers
Laagjes aanbrengen werkt verrassend voor jouw hamster, zo komt hij tijdens het graven steeds andere materialen tegen. Daarnaast kunnen sommige materialen elkaar versterken. Zo kun je hooi perfect combineren met materialen die uit zichzelf niet goed blijven staan. Als je hamster dan een tunnel maakt zorgt het hooi voor extra ondersteuning. Je kunt ook tussenlaagjes aanbrengen en je hamster dit zelf laten ontdekken. Leg dan bijvoorbeeld een laagje houtvezel neer, daarop een laagje hooi en dan weer een laagje houtvezel. Dan gaat jouw hamster daar in de kortste keren mee aan de slag. Verder is het goed om het hamsterverblijf hier en daar aan te kleden met mos. Dit geeft een mooie uitstraling en het kan gebruikt worden als natuurlijk nestmateriaal.
Onmisbaar in een echt hamsterscaping paradijs: mooie takken! Je kunt takken gebruiken voor de constructie van jouw ontwerp en om hoogte mee te creëren.
Jouw hamster zal het fantastisch vinden om over de takken heen te lopen en natuurlijk te klimmen. Zet takken altijd goed vast! Takken zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Vooral het gewicht is belangrijk, want mocht er toch iets met de takken gebeuren wil je niet dat jouw hamster zich daaraan bezeerd en eronder komt. Zorg dus altijd voor een degelijke constructie als je aan de slag gaat met hamsterscaping. Verder zijn huisjes ontzettend belangrijk in een hamsterverblijf. Doordat de hamster een prooidier is wilt hij zich graag kunnen verstoppen. Ook huisjes komen in uiteenlopende designs en materialen. Enkele voorbeelden zijn huisjes van hout, kunststof, riet, gras en kunsthars. Ook hierbij is het leuk en goed voor het instinct van jouw hamster om verschillende huisjes te combineren.
Een oude bekende is natuurlijk het looprad en deze mag zeker niet ontbreken in het hamsterverblijf. Zorg ervoor dat het looprad qua formaat is afgestemd op jouw hamster.
Je zult wel merken dat jouw hamster een stuk minder in het rad gaat. Hij heeft nu zo’n mooie en vooral uitdagende omgeving dat hij z’n energie ook ergens anders kwijt kan. Alleen maar een goed teken dus! Naast het looprad is de zandbak een belangrijk onderdeel. Een zandbad bevordert het natuurlijke gedrag, werkt reinigend voor de huid en vacht, is koel op warme dagen én sommige varianten werken ook nog eens tegen parasieten. Dus leg een mooi strand aan in het verblijf en kijk hoe jouw hamster daar heerlijk ligt te rollen. Wil je het wat schoner houden? Zet er dan een speciaal zandbadje in waar het zand minder snel uitgaat.
Wat kleuren betreft kunt je jouw fantasie de vrije loop laten met hamsterscaping.
Met de bovengenoemde benodigdheden kom je waarschijnlijk al een heel eind, maar tegenwoordig bestaan er ook bodembedekkingen in allerlei kleuren, zoals roze, blauw, wit en confetti. Een bekend merk voor deze gekleurde bodembedekkingen is Carefresh. De bodembedekking is gemaakt van cellulose-vezels van biologische teelt en heeft een uitstekende vochtabsorptie. Met deze kleuren kun je bijvoorbeeld een waterval maken of een winters landschap.
Let er in ieder geval op dat alle onderdelen in jouw hamsterverblijf daadwerkelijk geschikt zijn voor hamsters!
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!