Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Het perfecte kattenvoer:
droog- of natvoer?

Er zijn meerdere soorten kattenvoer. Van brokken tot aan natvoer. Maar welk voer biedt je kat nu de juiste vitaminen en mineralen voor een gezond kattenleven? En waaraan herken je nu goede voeding voor je kat? Bestaat het perfecte kattenvoer eigenlijk wel? In dit artikel gaan wij op onderzoek uit en zetten wij de voordelen van droogvoer en natvoer op een rijtje.

Wat is het verschil tussen droog- en natvoer?

Droogvoer is, zoals de naam al zegt, droog.

 

Het water wordt uit de ingrediënten van het kattenvoer onttrokken, waardoor ze bijzonder compact en extreem duurzaam zijn. Droogvoer is hierdoor ook erg lang houdbaar.

Natvoer is vochtig of half vochtig.

 

Na het openen van de verpakking is dit voer beperkt houdbaar. Na 2-3 uur dient het voer in de bak al weggegooid te worden. Onder natvoer vallen: blikjes, kuipjes en zakjes. De voeding is verhit, waardoor de eiwitten zijn veranderd.

Wat heeft mijn kat nodig?

 

Voor de groei van het lichaam van je kat zijn er bepaalde voedingsstoffen nodig.

 

We nemen als voorbeeld de lievelingsprooi van een wilde kat, de muis. Een muis bestaat voor 85% uit vlees, waaronder spierweefsel, bindweefsel en organen. De resterende 15 procent bestaat uit plantaardige stoffen uit het maagdarmkanaal, botten en veren. Wat wij hierin zien is dat katten veel eiwitten nodig hebben. Onze katten kunnen maar een beperkt aantal koolhydraten verteren! Koolhydraten omvatten voedingsvezels of ruwe vezels, deze zijn niet verteerbaar maar regelen de darmwerking. Een gemiddelde muis bestaat voor 50 tot 60 procent uit eiwit, 20 tot 30 procent vet en 3 tot 8 procent koolhydraten. Onderzoek heeft uitgewezen dat katten de voorkeur geven aan voedsel dat vergelijkbaar is aan samenstelling van de muis. Daarnaast is vet van vitaal belang voor je kat. Dierlijke onverzadigde vetzuren zoals omega-3 vetten worden beter geschikt geacht voor carnivoren, zoals de kat. Deze vetzuren worden gehaald uit dierlijke bronnen.

Welke vitaminen en mineralen heeft een kat nodig?

 

De kat heeft met name behoefte aan vitaminen. Belangrijk hierbij is het onderscheid tussen in water en vet oplosbare vitaminen. Laatstgenoemde wordt voor een lange tijd opgeslagen in de vetcellen van het lichaam. Een overdosis kan dan gevaarlijk zijn! Wateroplosbare vitaminen worden uitgescheiden in de urine. Hier kan er dus geen overschot ontstaan.

 

Naast vitaminen zijn mineralen erg belangrijk.

 

Een kat heeft een hogere dosering nodig van: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en chloor. Sporenelementen zijn ijzer, koper, zink, mangaan, jodium en selenium.

Wist je dat?

“Het meer bij het natuurlijke gedrag van een kat past om meerdere keren per dag een kleine portie te eten? In het wild eet een kat wel 8 tot 10 keer per dag.”

Maar wat is nu het perfecte voer voor de kat?

Natvoer kat


Met natvoer bent je er in ieder geval verzekerd van dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt.

 

Natvoer bevat veel vocht wat ook de kans op urineweginfecties verkleint. Daarnaast zal je kat minder snel dik worden. Natvoer bevat vaak de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Daarnaast wordt natvoer vaak goed gegeten door kieskeurige eters. Wel is natvoer in strijd met de natuurlijke voeding van de kat.

Droogvoer kat


Een groot voordeel van droogvoer is dat een kleine hoeveelheid brokken veel voedingsstoffen bevat.

 

De brokjes hebben veel verschillende vormen en structuren wat zorgt voor gezondere en schonere tanden. Door de geringe tot geen hoeveelheid water in de brokken kan dit leiden tot een erg geconcentreerde urine. Dit kan weer leiden tot de vorming van nier- en blaasstenen.

 

Bij het productieproces van brokken worden vaak plantaardige ingrediënten zoals aardappelen, erwten en luzerne toegevoegd. Brokken bevatten daarom vaak tot 50 procent aan koolhydraten. Een stof die de kat, zoals net gelezen, maar in een beperkte hoeveelheid nodig heeft. Kies je voor brokken kijk dan goed naar de aangegeven hoeveelheid op de verpakking.

Conclusie: het perfecte kattenvoer bestaat niet.

 

Zowel natvoer als droogvoer hebben voordelen. Je kunt daarom ook de keus maken om deze twee te mengen. Je huisdier geniet dan van de voordelen van beide varianten. De beste combinatie bestaat dan uit een half portie droogvoer en een half portie natvoer.

 

Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is ’s ochtends het droogvoer geven en ’s avonds natvoer. Wil je graag gaan wisselen van voer maar weet je niet hoe? Ga dan naar jouw Dierspecialist in de buurt voor een passend advies. Om uit te zoeken wat het beste voer voor jouw kat is, kan je de ingrediëntenlijst lezen op de verpakking van het voer. De eenvoudigste aanwijzing hierbij is of het om complete of aanvullende dierenvoeding gaat. Complete voeding moet aan alles voldoen wat een kat nodig heeft om gezond te blijven. Aanvullende dierenvoeding is eigenlijk alleen maar geschikt als traktatie. Hier ontbreken de essentiële vitaminen en mineralen.

 

Bij het zoeken naar het juiste kattenvoer kun je het beste richten op de volgende criteria:

 

  • Vlees staat op de eerste plaats van de ingrediëntenlijst.
  • Plantaardige ingrediënten zoals granen en groenten worden gespecificeerd.
  • Plantaardige bijproducten zijn niet of apart vermeld
  • Er zijn geen andere ongedefinieerde bestanddelen zoals vetten of bereidingsproducten

 

Houd er altijd rekening mee dat ook per kat smaken verschillen. Veel katten hebben een voorliefde voor welk voedsel ze het liefst hebben.

Kattenvoer haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies