Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Je konijn…
tam maken!

Wist je dat er in Nederland meer dan één miljoen konijnen als huisdier worden gehouden? Grote kans dus dat je ook een konijneneigenaar bent. Konijnen zijn slimme, sociale dieren die doorgaans graag een aai over de bol krijgen. En met de juiste aanpak kun je konijn eenvoudig tam maken!

Socialiseren vanaf de geboorte

Voor het socialisatieproces van een konijn is het belangrijk dat het konijntje al van kleins af aan in de hand wordt gehouden en meerdere keren per dag wordt geaaid.

 

Jonge konijntjes mogen pas vanaf acht weken weg bij de moeder en in die twee maanden valt al een hoop te winnen qua socialisatie. Ga je bij een konijntje kijken? Let dan altijd op de verzorging en ruimte van de konijnen, maar ook op het gedrag.

 

Een konijn dat mensen gewend is schrikt duidelijk minder snel van een hand in het hok dan een niet gesocialiseerd konijn. Hier moet wel direct een belangrijke kanttekening worden gemaakt: of en hoe tam een konijn wordt heeft vooral te maken met het karakter van het dier. Het ene konijn is nou eenmaal makkelijker handtam te maken dan het andere konijn en sommige konijnen zullen nooit echt tam worden.

Wist je dat?

“Een konijn zijn eigen naam kan leren? Na goed oefenen kan je je konijn daadwerkelijk roepen, net zoals de hond.”

Konijn tam maken stappenplan

 

Om je konijn zo tam mogelijk te maken hebben we een handig stappenplan opgesteld. Eigenlijk is het socialisatieproces stap nummer 1 maar daar maakte je waarschijnlijk geen deel vanuit. Stap 1 begint daarom met het ophalen van je nieuwe maatje. Ga er niet vanuit dat je binnen een paar dagen alles met je konijn kunt doen. Het proces heeft tijd nodig en bij het ene konijn duurt het langer dan bij het andere. Wees geduldig!

 

Stap 1:

 

Wanneer je een konijn mee naar huis neemt is het belangrijk dat je het konijn de eerste dagen met rust laat. Konijnen zijn erg gevoelig voor stress en na de reis moet hij even bijkomen.

 

Daarbij is het konijn in een nieuwe omgeving, heeft hij een ander hok en ruikt hij allemaal onbekende geurtjes. Als je het konijn in het hok zet gaat hij vanzelf z’n nieuwe huis verkennen en uiteraard kijken waar voer en water te vinden is. Je moet het konijn de eerste dagen goed in de gaten houden en uiteraard voorzien van eten en drinken, maar ga het vooral niet proberen te aaien of optillen. Dit komt pas later.

Stap 2:

 

Om een goede band met je konijn op te bouwen is het belangrijk dat je tegen het konijn praat.

 

Ze zijn gefocust op geluiden en geuren en zullen dit bij herhaling gaan herkennen. Ga indien mogelijk in het hok of de ren zitten en anders ernaast met de deur open. Zorg dat je iets lekkers bij de hand heeft zoals groenvoer, speciaal snoepgoed voor konijnen of gewoon voer. Vaak vinden ze dit al lekker genoeg om even te komen kijken.

Stap 3:

 

Komt het konijn niet naar je toe of niet dichtbij genoeg om het uit je hand te pakken? Leg het dan voor hem neer in het hok. Na een paar dagen zal het konijn uit zichzelf naar u toekomen.

 

Maak dan geen onverwachte bewegingen en laat het konijn rustig aan u snuffelen. Beloon hem ook dan weer met iets lekkers uit de hand. Als deze stappen goed gaan kunt overgaan op aaien. Laat het konijn nooit schrikken! Laat hem altijd eerst aan uw vingers ruiken en probeer hem dan zachtjes te aaien op het kopje. Gaat dit goed dan kan je hem verder gaan aaien. Forceer vooral niks.

 

Stap 4:

 

Het is de bedoeling dat je je konijn gewoon kunt aanraken en aaien zonder een schrikreactie te creëren.

 

Als je konijn het gewend is om aangeraakt te worden kan je heel makkelijk een gezondheidscheck doen met vier konijnenpootjes op de grond. Kijk altijd of de ogen en oren schoon zijn, het konijn niet kwijlt met eten, voel aan de ruggengraad en de buik en kijk onder de staart of alles schoon is.

 

Het optillen van een konijn

 

Over het optillen van een konijn zijn de meningen verdeeld. Veel mensen vergeten namelijk dat een konijn een prooidier is en er dus helemaal niet van houdt om opgetild te worden. Voor jou is het misschien leuk, maar voor het konijn is het erg bedreigend en stressvol.

De algemene regel is dat een konijn met vier pootjes op de grond het gelukkigst is.

 

Veel oppakken zal ook eerder leiden tot angst dan tamheid. Moet je je konijn toch optillen om wat voor reden dan ook? Zorg er dan voor dat je één hand onder de borst heeft en de andere hand onder de kont.

 

Overigens zijn er altijd uitzonderingen en bestaan er wel konijnen die het niet erg vinden om opgetild te worden.

 

Dit zal je zelf moeten ervaren. Om ervoor te zorgen dat je konijn tam blijft moet je dagelijks voldoende aandacht geven aan het konijn. Dus ook als je hiervoor buiten in de regen moet staan. Doe je dit niet, dan zal een konijn het tamme gedrag snel afleren.

Hoe maak je een konijn zindelijk?

 

Wist je dat een tam konijn zindelijk te maken is? Konijnen zijn van nature schone dieren en doen hun behoefte graag op één plaats. Er zijn speciale konijnenwc’s te koop in allerlei varianten.

 

Zo is het belangrijk dat je het juiste formaat koopt voor je konijn en kan je kiezen voor een los konijnentoilet of een hoektoilet dat je kunt vastmaken aan het hok. In het begin is het handig om meerdere konijnenwc’s te hebben, omdat het konijn dan soms nog verschillende favoriete plekjes heeft.

Een goede bodembedekking is essentieel voor het konijnenhok én in de wc.

 

Er zijn verschillende bodembedekkers beschikbaar zoals houtkorrels, papierkorrels en zaagsel. Over het algemeen neemt zaagsel minder vocht op dan andere bodembedekkers en blijft het vaak aan uw konijn plakken. Zeker na een eventuele operatie is dit niet handig. Dan zijn hout- of papierkorrels een betere optie. Deze bodembedekking heeft een hele goede vochtabsorptie waardoor eventuele luchtjes ook beter worden gemaskeerd.

Een konijn eet graag terwijl hij zijn behoefte doet.

 

Leg daarom altijd een laagje hooi op de bodembedekking in het hok en/of in de konijnenwc. Gebruik hiervoor liever geen stro, hierin zitten veel minder goede voedingsstoffen dan in hooi. Om duidelijk te maken wat de wc is kan je in de rest van het hok kiezen voor een andere bodembedekking. Ook bij het zindelijk maken van een konijn geldt: wees geduldig. Een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Bij een konijn vaak letterlijk. Gaat er iets naast de wc? Ruim dit dan consequent op. Veeg plasjes op met keukenpapier en leg dit samen met een aantal keutels in de wc.

Konijnenbenodigdheden haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies