Ben jij op zoek naar jouw dichtstbijzijnde Dierspecialist? Klik dan op de groene button of vul je adres in in het venster eronder. Klik je op de zwarte button dan ga je naar onze algemene website.
Haal de spulletjes voor de komst van je puppy alvast in huis. De volgende spullen raden wij aan om in huis te hebben voordat de puppy komt:
Voer- en drinkbak
Speelgoed, kauwmateriaal, beloningstasje
Mand, bench, kussen/kleed
Halsband, riem en/of tuig, poepzakjes, adres-penning voor aan de halsband, veiligheidshesje of lampjes voor in het donker
borstel en/of kam, vlooienkam, hondenshampoo, EHBO-set met tekenpincet, tandenborstel en hondentandpasta, geschikt middel tegen wormen, vlooien en/of teken
Puppy’s zijn van nature heel nieuwsgierig. Ze zitten overal aan en kauwen overal op. Maak je huis en tuin daarom zo veilig mogelijk:
Eindelijk mag je je puppy ophalen!
Het afscheid en de rit in de auto zijn spannend voor je jonge hondje. Vervoer ze in een zachte reismand of kennel. Sommige pups kunnen wagenziek worden, neem een oude handdoek mee om de ondergrond te beschermen.
Thuis heeft je pup de eerste dagen je volle aandacht nodig. Neem de tijd om hem te laten wennen aan het nieuwe huis, de mensen, spullen en eventuele andere huisdieren. Laat ze dat in alle rust doen en wacht nog even met de puppy-shower. Laat de nieuwe slaapplek, speeltjes en het water- en voerbakje zien en leg er wat voer in.
Zorg dat er een mand of bench staat om in te slapen en zet deze op een warm, rustig en veilig plekje. Een nestlap of knuffel met de nestgeur zorgt voor een extra stukje geborgenheid. Leg een puppy pad plasdoek naast de mand en bij de achterdeur. Straf niet als het misgaat, maar beloon goed gedrag.
Laat de pup de eerste dagen en avonden niet alleen. Hij was dag en nacht bij zijn moeder, broertjes en zusjes. Als een puppy piept, is dit vaak om de moeder te roepen. Ga dus altijd even kijken als hij piept. Misschien vindt je puppy het moeilijk om alleen te zijn. Het is iets wat ze geleidelijk aan leren.
Begin bij langharige honden meteen met borstelen om ze daaraan te laten wennen. Vooral rond de 6-8 maanden, als de puppyvacht vervangen wordt, moet je de nieuwe vacht goed blijven verzorgen. In sommige van onze winkels kun je een afspraak met de hondentrimster maken. Elke hond heeft een speciale borstel of kam nodig, vraag welke borstel het meest geschikt is.
Een puppy wordt zonder tanden geboren. Na de eerste weken komt het vlijmscherpe puppygebit door. Na ongeveer 3 maanden zal dit gebit plaatsmaken voor het volwassen gebit. Deze tanden zijn steviger en ronder. Het wisselen geeft pijn en ongemak, wat je kunt verzachten door ze kauwspeelgoed te geven.
Puppy’s ontdekken de wereld ook door te happen, kauwen en bijten. Niets wordt overgeslagen… En zo’n beet van een pup voel je. Reageer hierop met geluid, beweging of een correctie waarvan hij leert: ‘dit was te hard’. Het is niet goed als je pup constant naar handen, armen, voeten en benen hapt. Je kunt op zo’n moment speelgoed geven om te laten zien waar er wél in gebeten mag worden. Bijvoorbeeld een kauwbot. Blijft hij liever in jou happen, loop dan weg en beëindig het samen spelen.
Begin klein. Ook als je in een andere kamer bent is jouw puppy alleen. Hou de momenten kort en ga terug als het nog goed gaat. Ga door de achterdeur naar buiten, kijk door het raam hoe hij daarop reageert en kom door de voordeur weer binnen. Je puppy zal er langzaam steeds zekerder van worden dat jij altijd terugkomt. Als je de eerste keren lang wegblijft, kan je pup hier nare ervaringen aan overhouden.
Willen aandacht! Als je hond blaft als jij weggaat, probeer dan terug te komen als het weer stil is. Anders kan hij denken dat het blaffen geholpen heeft om jou terug te krijgen. Laat je puppy ook niet oneindig doorgaan met het piepen, huilen of blaffen. Stap voor stap opbouwen is belangrijk om daar in de toekomst profijt van te hebben.
Tijdens de opvoeding van een puppy moet je veel investeren en incasseren. Soms kun je het kleintje wel achter het behang plakken. Maar vergeet vooral niet ervan te genieten. Voor je het weet is je kleintje groot en kijk je met een vleugje weemoed terug op alle hondenstreken. Heel veel plezier met je nieuwe gezinslid!
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!