Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Je puppy:

klaar voor de start!

Krijg je een puppy? Gefeliciteerd! En ook een beetje sterkte… Want met zo’n nieuw huisgenootje komt er opeens ontzettend veel op je af. De eerste periode is heel belangrijk om samen een goede band op te bouwen. Om ervoor te zorgen dat het voor iedereen in huis snel vertrouwd en comfortabel voelt, hebben wij een aantal tips voor je! Klaar voor de start?

Maak een boodschappenlijstje

 

Haal de spulletjes voor de komst van je puppy alvast in huis. De volgende spullen raden wij aan om in huis te hebben voordat de puppy komt:

Eten en drinken


Voer- en drinkbak

 

Belonen


Speelgoed, kauwmateriaal, beloningstasje

Slapen


Mand, bench, kussen/kleed

 

Naar buiten


Halsband, riem en/of tuig, poepzakjes, adres-penning voor aan de halsband, veiligheidshesje of lampjes voor in het donker

Verzorging en preventie


borstel en/of kam, vlooienkam, hondenshampoo, EHBO-set met tekenpincet, tandenborstel en hondentandpasta, geschikt middel tegen wormen, vlooien en/of teken

Creëer een veilige leefomgeving

 

Puppy’s zijn van nature heel nieuwsgierig. Ze zitten overal aan en kauwen overal op. Maak je huis en tuin daarom zo veilig mogelijk:

 

  • Plaats (trap)hekjes
  • Berg alles van (emotionele) waarde op, waarvan je niet wilt dat het kapot gaat
  • Maak de balustrade van het balkon en/of de spijlen van het tuinhek dicht
  • Plaats beschermhoekjes op scherpe randen
  • Laat geen ramen openstaan
  • Dek de vijver af
  • Werk losliggende snoeren weg
  • Check op giftige tuin- en kamerplanten

Gevaarlijk en dus uit de buurt houden:

Chocolade, druiven/rozijnen/krenten, xylitol (zoetstof in kauwgum, snoep en soms ook ontbijtkoek en pindakaas), waxinelichtjes, batterijen, schoonmaakmiddelen en medicijnen.

Zorg voor een warm welkom

 

Eindelijk mag je je puppy ophalen!

 

Het afscheid en de rit in de auto zijn spannend voor je jonge hondje. Vervoer ze in een zachte reismand of kennel. Sommige pups kunnen wagenziek worden, neem een oude handdoek mee om de ondergrond te beschermen. 

Neem de tijd 


Thuis heeft je pup de eerste dagen je volle aandacht nodig. Neem de tijd om hem te laten wennen aan het nieuwe huis, de mensen, spullen en eventuele andere huisdieren. Laat ze dat in alle rust doen en wacht nog even met de puppy-shower. Laat de nieuwe slaapplek, speeltjes en het water- en voerbakje zien en leg er wat voer in. 

Gebroken nachten 


Zorg dat er een mand of bench staat om in te slapen en zet deze op een warm, rustig en veilig plekje. Een nestlap of knuffel met de nestgeur zorgt voor een extra stukje geborgenheid. Leg een puppy pad plasdoek naast de mand en bij de achterdeur. Straf niet als het misgaat, maar beloon goed gedrag.

Heimwee 


Laat de pup de eerste dagen en avonden niet alleen. Hij was dag en nacht bij zijn moeder, broertjes en zusjes. Als een puppy piept, is dit vaak om de moeder te roepen. Ga dus altijd even kijken als hij piept. Misschien vindt je puppy het moeilijk om alleen te zijn. Het is iets wat ze geleidelijk aan leren. 

Samenklitten 


Begin bij langharige honden meteen met borstelen om ze daaraan te laten wennen. Vooral rond de 6-8 maanden, als de puppyvacht vervangen wordt, moet je de nieuwe vacht goed blijven verzorgen. In sommige van onze winkels kun je een afspraak met de hondentrimster maken. Elke hond heeft een speciale borstel of kam nodig, vraag welke borstel het meest geschikt is. 

Niets te poetsen 


Een puppy wordt zonder tanden geboren. Na de eerste weken komt het vlijmscherpe puppygebit door. Na ongeveer 3 maanden zal dit gebit plaatsmaken voor het volwassen gebit. Deze tanden zijn steviger en ronder. Het wisselen geeft pijn en ongemak, wat je kunt verzachten door ze kauwspeelgoed te geven. 

Hij bijt!


Puppy’s ontdekken de wereld ook door te happen, kauwen en bijten. Niets wordt overgeslagen… En zo’n beet van een pup voel je. Reageer hierop met geluid, beweging of een correctie waarvan hij leert: ‘dit was te hard’. Het is niet goed als je pup constant naar handen, armen, voeten en benen hapt. Je kunt op zo’n moment speelgoed geven om te laten zien waar er wél in gebeten mag worden. Bijvoorbeeld een kauwbot. Blijft hij liever in jou happen, loop dan weg en beëindig het samen spelen.

Home alone


Begin klein. Ook als je in een andere kamer bent is jouw puppy alleen. Hou de momenten kort en ga terug als het nog goed gaat. Ga door de achterdeur naar buiten, kijk door het raam hoe hij daarop reageert en kom door de voordeur weer binnen. Je puppy zal er langzaam steeds zekerder van worden dat jij altijd terugkomt. Als je de eerste keren lang wegblijft, kan je pup hier nare ervaringen aan overhouden. 

Blaffende honden


Willen aandacht! Als je hond blaft als jij weggaat, probeer dan terug te komen als het weer stil is. Anders kan hij denken dat het blaffen geholpen heeft om jou terug te krijgen. Laat je puppy ook niet oneindig doorgaan met het piepen, huilen of blaffen. Stap voor stap opbouwen is belangrijk om daar in de toekomst profijt van te hebben.

Lach!


Tijdens de opvoeding van een puppy moet je veel investeren en incasseren. Soms kun je het kleintje wel achter het behang plakken. Maar vergeet vooral niet ervan te genieten. Voor je het weet is je kleintje groot en kijk je met een vleugje weemoed terug op alle hondenstreken. Heel veel plezier met je nieuwe gezinslid!

Alles voor je puppy haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies