Ben jij op zoek naar jouw dichtstbijzijnde Dierspecialist? Klik dan op de groene button of vul je adres in in het venster eronder. Klik je op de zwarte button dan ga je naar onze algemene website.
Katten hebben instinctief vier redenen om te krabben. Dit is voor het onderhoud van de nagels, strekken van pezen en spieren, afbakenen van het territorium en afreageren van spanning.
Met krabben scherpt een kat de nagels niet, hij zorgt ervoor dat de buitenste laag van de nagel loslaat, zodat de scherpe binnenste nagel tevoorschijn komt. Hiermee onderhoudt hij zijn nagels. De reden dat katten veelal krabben aan meubels is om hun pezen en spieren te strekken. Hier wordt de hoogte gezocht zodat de rug gestrekt kan worden. Tussen de voetzolen van de voeten van een kat worden door klieren geurstoffen en zweet afgegeven. Door te krabben worden deze feromonen over het betreffende meubelstuk verspreid. Hiermee bakent jouw kat zijn territorium af. Dan is er nog een reden waarom jouw kat kan krabben, dit heeft te maken met stress. Als een kat gespannen is, om welke reden dan ook, kan hij dit verminderen door te krabben.
Nu we weten waarom een kat de behoefte heeft om te krabben gaan we eens kijken wat de redenen kunnen zijn waarom jouw kat besluit aan alles te krabben behalve de krabpaal!
Verkeerde plek van de krabpaal
Oké, wellicht vind je een krabpaal nou niet het meest mooie voorwerp in huis om jouw interieur op te pimpen, maar toch is het van belang dat de krabpaal voor de kat op een logische plek staat. Katten rekken zich graag uit na hun dutje en gaan hiervoor geen kilometer omlopen. Zorg daarom dat de krabpaal vlak bij het favoriete dut plekje van jouw kat staat. Of observeer de looproute van jouw kat en zet in deze route de krabpaal.
Te kleine krabpaal
Wil je die krabpaal dan toch het liefst zo min mogelijk laten opvallen in jouw huis en kies je voor de kleinste variant van max. 50 cm hoog? Doe dit maar niet. Zoals eerder verteld rekt een kat zich graag helemaal uit. Een kleine krabpaal is dus misschien leuk voor een kitten, maar voor een volwassen kat echt veel te klein.
Een variant hiervan is de trapsgewijze krabpaal. Deze bestaat uit hele kleine stukjes krabpaal. Super leuk om te zien, maar niet zo effectief omdat de kat zich dan nog niet helemaal kan uitrekken.
Te weinig krabmogelijkheden
Is het jou in huis ook opgevallen dat niet alleen de bank het moet ontgelden? Vaak zijn er meerdere objecten waaraan de kat lekker gaat krabben. Vooral de spullen langs de looproute van jouw kat zijn erg geliefd. Kijk daarom of je op deze route alternatieven kunt plaatsen. Wist je dat er zelfs speciale hoek-krabpaaltjes zijn? Zo kan je kat blijven krabben en blijft het behang heel! Iedereen blij.
Wiebelige krabpaal
Een krabpaal die wiebelt is voor de meeste katten erg onaantrekkelijk. Kijk dus of de voet breed genoeg is en of deze stabiel staat.
Je kat krabt liever horizontaal
Is het zitvlak van jouw bank inmiddels half geruïneerd? Of is de vloerbedekking niet meer te zien? Dan kan het zijn dat jouw kat liever horizontaal krabt. Er zijn verschillende krabmatten, plankjes, kokosmatten en/of krabdozen te koop waar jouw kat zijn horizontale krabplezier op kwijt kan.
Vaak ontstaat het krabben aan meubels, doordat er geen geschikte krabpaal aanwezig is. Zorg dus allereerst dat er voldoende krabmateriaal in huis aanwezig is. In onze webshop vind je diverse krabpalen. Maak krabplaatsen extra aantrekkelijk door op de hoge plekken wat gedroogd kattenkruid of gedroogde valeriaan neer te leggen. Mocht jouw kat blijven krabben aan meubels wat niet de bedoeling is, maak deze voorwerpen dan onaantrekkelijk door ze tijdelijk te bedekken met iets wat niet prettig is om aan te krabben. Denk bijvoorbeeld aan aluminiumfolie, dik plastic of dubbelzijdige tape. Zet een hoek krabplank neer als extra alternatief.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!