Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Kat voor het eerst…
naar buiten!

Veel katten vinden het heerlijk om naar buiten te gaan. Muizen vangen, in de zon liggen en natuurlijk het territorium verdedigen. Daarnaast liggen er ook gevaren op de loer, zoals verkeer, honden, andere katten en het opdoen van vlooien. Hoe bereidt je een kleine kitten hierop voor? En zet je zomaar de deur open als je kat voor het eerst naar buiten mag? Geen zorgen! In deze blog leggen we alles uit zodat je kat rustig op avontuur kan.

Kat voor het eerst naar buiten stappenplan

Stap 1:

 

Je kat voor de eerste keer naar buiten laten gaan, begint binnen, gewoon met de deur dicht. Er komt namelijk nogal wat bij kijken aan voorbereiding.

 

Zorg er altijd voor dat je kat gechipt én geregistreerd is met de juiste contactgegevens. Als je kat dan verdwaalt is, weggelopen of een ongeluk heeft gehad kunnen hulpdiensten je snel bereiken en weten ze dat het geen zwerfkat is. Daarnaast is het belangrijk om je kat te laten enten en preventief te behandelen tegen vlooien en wormen, omdat ze van alles kunnen oplopen buiten.

Stap 2:

De eerste keer naar buiten is ontzettend spannend voor een kat. Het kan dus goed zijn dat je stoere spinner niet eens over de deurdrempel durft. Dan zal je je kat moeten helpen door hem naar buiten te lokken, te aaien en op z’n gemak te stellen. Ook kun je de kat een traktatie geven als hij eenmaal buiten is.

 

Het kan even duren voor je kat het aandurft om alleen op avontuur te gaan, dus heb geduld! Verder zit er nog een verschil tussen katten die je als portier gebruiken bij de achterdeur en katten die zelf naar binnen en buiten kunnen door middel van een kattenluik. Gebruik je een kattenluik? Oefen dit dan rustig met je kat zodat hij goed weet hoe het luikje werkt. Sommige katten durven niet eens op de kattenbak via een luikje, dus het kan best een uitdaging zijn.

Kattenluiken komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er luikjes die recht toe recht aan werken zonder extra’s en kattenluiken met speciale standen voor nacht, dag en dierenarts.

 

Dan kan je kat wel naar binnen, maar na een bepaalde tijd niet meer buiten. Daarnaast bestaan er kattenluikjes die werken op de chip. Dan valt het luikje in een slot en gaat alleen open als je eigen kat in de buurt van het luikje komt. Deze leest dan als het ware de chip van je kat. Zo’n luikje kost wellicht iets meer, maar voorkomt wel dat andere katten zomaar bij je binnenlopen. De schade die ze dan kunnen aanrichten is ongetwijfeld een nog duurder geintje. Dierspecialist heeft diverse kattenluikjes ook in de webshop!

Tip!

“Praat veel tegen je kat en noem hem bij z’n naam. Een kat kan goed z’n eigen naam leren en hierna luisteren als je hem roept. Handig als je kat naar binnen moet komen!”

Kat naar buiten na een verhuizing

Katten zijn vaak erg gehecht aan hun omgeving en een verhuizing kan dan ook een stressvolle gebeurtenis zijn.

Geef je kat ruim de tijd om z’n nieuwe omgeving te verkennen en doe dit in stapjes.

 

Net als toen je kat de eerste dag bij je kwam is het verstandig om hem eerst in een veilige ruimte of kamer te zetten met een kattenbak, eten, drinken en z’n vertrouwde spulletjes. Is je kat rustig? Dan kun je hem of haar de rest van het huis laten verkennen.

 

Het is aan te raden om je kat de eerste periode binnen te houden in het nieuwe huis. Let op: katten kunnen gekke sprongen maken, zeker wanneer ze naar buiten proberen te glippen. Zorg ervoor dat hele gezin eraan meewerkt om de kat binnen te houden. Katten kunnen op zoek gaan naar hun vorige omgeving. Zeker wanneer je in de buurt woont is de kans groot dat je kat terugloopt naar het oude adres. Maar ook op een totaal andere locatie is dit een probleem. Je kat loopt dan te dwalen in een onbekende omgeving en let minder goed op andere factoren, zoals het verkeer.

Wist je dat?

“Hoe lang je je kat binnen moet houden na een verhuizing, hangt af van je kat zelf. Toch wordt vaak een minimum van drie weken aangehouden. Bij andere katten kan dit wel zes tot acht weken zijn. Bij twijfel over een specifieke aanpak kun je altijd overleggen met je dierenarts of je lokale Dierspecialist.”

Wel of geen kattenhalsbandje?

Of je je kat nu wel of niet een halsbandje om moet doen? Daar zijn de meningen over verdeeld.

 

Voordelen:

 

Het voordeel van een halsbandje voor een buitenkat is dat anderen in één oogopslag kunnen zien dat je kat een huisdier is en geen zwerfdier. Daarnaast hebben sommige katteneigenaren liever niet dat hun kat vogels vangt en kiezen daarom voor een kattenhalsbandje met een belletje. Zo horen de vogels je kat op tijd aankomen. Een kattenhalsbandje voor een binnenkat heeft alleen een decoratieve waarde.

 

 

Nadelen:

 

Toch zitten er ook behoorlijk wat nadelen aan een kattenhalsband, zeker voor een actieve buitenkat. Zo kan een kat door een gekke beweging met een poot vast blijven zitten in het bandje of zichzelf bijna ophangen door het kruipen in nauwe ruimtes, springen en in bomen klimmen. Wil je je kat graag een halsbandje omdoen? Kies dan voor een bandje met veiligheidssluiting. Doorgaans is dit een klikslotje dat losgaat wanneer het bandje onder druk komt te staan of elastiek wat uitrekt, zodat je kat zichzelf kan bevrijden. Bij je Dierspecialist hebben ze diverse kattenbandjes of bestel via onze webshop.

Een veilig kattenbandje haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies