Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Kopen en onderhoud
van het aquarium

Het is een prachtig sfeervol object in je huiskamer. Als je het goed doet een echte eyecatcher! Weet wel dat je met een aquarium een echte commitment aangaat, aangezien de vissen wel ouder dan 10 jaar kunnen worden. Wat dat betreft ga je dezelfde zorg aan als bij een konijn of een hond. Er gaat namelijk veel verzorging zitten in het onderhouden van een aquarium.

Je gaat vissen houden? Tijd om leuke keuzes te gaan maken! 

 

Je voelt je als een kind in een snoepwinkel met al die mooi gekleurde vissen, planten en ornamenten. Maar bezint eer je begint! Er zijn wat punten waar je rekening mee moet houden. Zodat je aquarium avontuur niet in het water valt!

Houd rekening met onderstaande punten:

 

Denk alles goed uit om teleurstelling te voorkomen. Bepaal welk formaat aquarium je wilt gaan aanschaffen. Vraag je ook af wat voor soort vissen je wilt, want de ene vis heeft weer meer ruimte nodig dan de ander.


De vissen moeten ook bij elkaar passen, dat wil zeggen dat ze dezelfde temperatuur, stromings-en zuurgraadwensen moeten hebben.


Eén van de belangrijkste onderdelen van het aquarium is de filter, deze houdt het aquarium goed schoon. Daarin kan je kiezen voor een interne of een externe filter bij de aanschaf van de aquarium zelf. Kijk goed of je de juiste filter capaciteit kiest bij de grootte van je aquarium.


Ook de warmte regelaar is belangrijk, vissen zijn erg gevoelig voor temperatuur en temperatuur schommelingen. Kijk goed naar de juiste wattage in combinatie met de inhoud van je aquarium voor de beste verwarming.


Het andere leven in je aquarium, de planten, hebben ook veel liefde en geduld nodig. Het toevoegen van CO2 kan een goede keuze zijn als de planten niet willen groeien. Dit in combinatie met een goede plantenvoeding, doet wonderen voor je planten. Daarbij zullen het grootste deel van de algen verdwijnen doordat de planten de overwicht krijgen.


Happen de vissen naar lucht aan het oppervlak? Grote kans dat ze dan zuurstof tekort komen. Je kan er dan voor kiezen planten toe te voegen die veel zuurstof aanmaken of om een luchtpomp te installeren.


Kortom een hoop praktische zaken om over na te denken. Kom je er niet helemaal uit? Je lokale (of online) Dierspecialist staat je graag terzijde met goed advies!

Tip!

“Houd er rekening mee dat, als je een aquarium koopt, niet meteen vissen kunt kopen. Het water heeft namelijk de tijd nodig om de juiste bacterie huishouding te krijgen. Wanneer deze niet goed is zullen de vissen snel dood gaan. Deze bacteriën koop je in de dierenspeciaalzaak of online.”

Aquascaping

 

Ook voor de inrichting van je aquarium kan je keuzes maken. Bij aquascaping komt de creatieveling in je naar boven!

 

Voor de inrichting van je aquarium is het belangrijk om goed na te denken hoe je een aquarium gaat opbouwen. Je kan van tevoren bijvoorbeeld een schets maken en bedenken wat voor materialen je wilt gaan gebruiken. Ga je voor vissen die graag in de open ruimte zwemmen? Of voor vissen die juist graag schuilen? Dan is het verstandig om daar in je inrichting rekening mee houden.

 

Hieronder volgen een paar tips die je mee kunt nemen voor je aquascaping design.

Tips voor je aquascaping design

 

Wat voor een uitstraling wil je? Ga je alleen natuurlijke materialen gebruiken of ga je (ook) voor kunststof zoals een ornament.


Misschien ben je heel enthousiast en ga je meteen voor een biotoop, dat is een nabootsing van de natuur met vissen, planten en andere bewoners uit een specifiek werelddeel.


Qua uitstraling is een van de belangrijkste elementen in je aquarium de achterwand. Deze kan je zelf maken of kopen. Dan heb je bij koop nog vaak de optie om een achterwand te kiezen die in of buiten de aquarium wordt geplaatst. Kies in ieder geval die achterwand die bij de gewenste uitstraling past!


De verlichting maakt of kraakt het aanzicht van de aquarium. Welke verlichting goed past bij je aquarium ligt aan de aquascaping die je kiest. Een natuurlijke inrichting vraagt bijvoorbeeld om warm, natuurlijk licht.


Werk in de opbouw van de aquascaping liever niet met symmetrie omdat dit onnatuurlijk overkomt.

Wist je dat?

“Algen bestrijding doe je door de oorzaak van de algvorming te elimineren. Zoals: je aquarium nooit in het directe daglicht, hiermee stimuleer je de algenvorming!  Zoek uit om welke alg het gaat en waardoor deze ontstaat. Stel een plan op om de oorzaak te elimineren. Natuurlijk zijn er ook preparaten die goed werken tegen alg maar daar pak je doorgaans niet de oorzaak mee aan.”

Producten voor het aquarium haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!