Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Maak je huisdier…
winterklaar!

De temperaturen zijn flink aan het dalen. De rayonhoofden komen bij elkaar om te zien of hun dromen dit jaar eindelijk werkelijkheid worden. Stel je voor… een Elfstedentocht. Zet je schaatsen vast in het vet, trek een dikke trui aan, pak een beker warme chocomelk en lees met je neus in de slagroom, hoe jij jouw huisdier kunt helpen tijdens de koude dagen. Oftewel: maak je huisdier winterklaar!

Je hond in de winter

 

Honden zijn over het algemeen gezegend met een dikke vacht. Hierdoor kunnen zij goed tegen de kou. Let er wel op dat de hond niet met een vochtige vacht naar buiten gaat.

 

Een vochtige vacht isoleert slecht, waardoor je hond kou kan vatten. Maak voor honden met een dunnere vacht gebruik van een hondendeken. Dit houdt ze lekker warm. Als jouw hond buiten erg actief is, kan hij zich prima zelf warm houden.

 

Als je haar maar goed zit

 

Om honden warm te houden in de winter, hoef je niet per se de trimsalon te mijden.

 

Langharige honden kunnen vaak beter tegen kou dan tegen vocht, wat in langere haren meer blijft hangen. De lange haren tussen de poten kun je het best bijknippen, zodat er geen sneeuw aan blijft plakken. Mocht er toch nog sneeuw tussen de tenen zitten, knijp het dan kapot en probeer het er niet uit te trekken.

 

Beetje bijvoeden

 

Oude honden met gewrichtsproblemen als artrose hebben vaak meer klachten bij koud en nat weer.

 

Zorg voor een warme en zachte rustplek binnen. Om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen bestaan er verschillende voedingssupplementen. Let hierbij op supplementen die glucosamine bevatten. Dit is een gewrichtsbouwstof die een optimale gewrichtsfunctie ondersteunt.

 

Sneeuw- en ijspret

 

Honden vinden het geweldig om in de sneeuw te spelen. Let er op dat ze niet te veel sneeuw eten, dit kan zorgen voor maag- en darmklachten.

 

Smeer wat vaseline tussen de tenen en op de zoolkussens. Dit voorkomt vorming van ijsklompjes onder de poten en irritatie door strooizout. Spoel thuis de poten af met lauwwarm water om zoutresten te verwijderen. Je kunt ook de voetzolenspray van Beaphar gebruiken, die beschermt tegen de scherpe ondergrond, kou en warmte.


Leer je hond niet om het ijs op te gaan. Wil je het toch heel graag proberen, geef dan alleen toestemming als je heel zeker weet dat het ijs sterk genoeg is. Als een hond door het ijs zakt is het erg lastig om uit het water te klimmen. De spierkracht neemt snel af door de kou en er is op het ijs weinig houvast. Dit kan zowel voor jou als voor je hond gevaarlijke situaties opleveren.


Tip!

“Ga vaker een klein stukje wandelen om gewrichten warm en soepel te houden.”

Signalen van onderkoeling

 

Heeft je hond problemen met ademhalen, is hij in zichzelf gekeerd en maakt hij geen contact?

 

Heeft hij een zwakke hartslag, rilt hij en wordt zijn huid bleek en blauw? Heeft hij pijn aan de oren, staart of poten? Dat kan betekenen dat de hond zwaar onderkoeld is of last heeft van bevriezingsverschijnselen.

 

Wat te doen?

 

  • Vraag onmiddellijk je dierenarts om advies
  • Doe lauw/warm suikerwater in zijn drinkbak voor extra energie
  • Stop je hond lekker warm in en gebruik eventueel warmtekruiken

Je kat in de winter

In principe kunnen katten die altijd buiten zijn in de winter ook naar buiten. Zorg er wel voor dat er altijd een kattenluik open is waardoor ze naar binnen kunnen. En in sommige gevallen kun je ze beter tijdelijk even binnenhouden.

 

Op de automatische piloot

 

Let goed op als je met de auto weg wilt gaan. Katten vinden het heerlijk om beschutting te zoeken onder een nog warme auto. Kijk voordat je wegrijdt onder de auto of er geen kat zit.

 

Ook de warme motorkap is een heerlijke warme schuilplaats voor buitenkatten. Sommige kruipen zelfs in de motorkap en nestelen zich bij de motor. Als de auto dan gestart wordt, kunnen ze ernstig gewond raken. Klop dus voordat je de auto start altijd even op de motorkap.

 

Donkere dagen

 

In de winter zijn de dagen kort, waardoor je kat langer moeilijk zichtbaar is. Helemaal als het niet alleen donker is, maar ook regent of sneeuwt.

 

Geef jouw buitenkat een reflecterend halsbandje. Dat maakt de kans dat een automobilist de kat niet ziet een stuk kleiner. Kies voor een bandje met een veiligheidssluiting die openschiet als er druk op komt te staan. Zo voorkom je dat de kat met zijn bandje ergens aan blijft hangen.

Nat & koud

 

Komt jouw kat binnen met een natte vacht of heb jij zijn pootjes en buik net schoongemaakt?

 

Laat hem dan pas weer naar buiten als zijn vacht helemaal opgedroogd is. Bij een droge vacht zorgt de lucht tussen de haren voor isolatie. Bij een natte vacht liggen de haren plat tegen het lijfje en komt de koude buitenlucht direct in aanraking met zijn huid. Die koelt daardoor heel snel af. Het kost de kat vervolgens heel veel energie om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Op zijn pootjes terecht

 

Als het sneeuwt, vriest of ijzelt wordt er gestrooid met zout.

 

Dit strooizout kan irritaties veroorzaken aan de pootjes van de kat. Maak als ze buiten zijn geweest de pootjes schoon door ze af te nemen met een vochtige doek. Hiermee voorkom je ook dat je kat het strooizout zelf oplikt en zo binnenkrijgt.

 

Als het gaat dooien

 

Katten die dicht bij het water wonen, zijn gewend geraakt om op het ijs lopen en op die manier op jacht te gaan op eenden en andere watervogels.

 

Als ze door het ijs zakken, is de kans klein dat ze nog uit het water komen. Het is dan ook het best om je kat binnen te houden tot al het ijs weg is.

 

Binnenkatten

 

Let er op dat het favoriete mandje niet op de tocht of op een te koude ondervloer ligt. Soms is het goed om het wat hoger op een goed bereikbaar plekje te leggen.

 

Ook oude katten met artrose hebben baat bij een warme en zachte rustplek binnen. Om de gewrichtsgezondheid verder te ondersteunen, zijn er verschillende voedingssupplementen.

Knaagdieren en konijnen in de winter

Konijnen en cavia’s die gewend zijn buiten te leven, kunnen ook bij vorst buiten blijven. Controleer wel minimaal 2 maal per dag of het drinkwater niet bevroren is. En zet ze bij strenge vorst op in een nachthok.

 

Het best is het om dit nachthok een stukje boven de grond te laten zweven. Doe bij koude nachten lekker wat extra stro in het nachthok. Stro heeft de voorkeur boven hooi, omdat het beter isoleert.

Voorzorgsmaatregelen

 

Cavia’s kunnen iets minder goed tegen kou dan konijnen. Daarom moet je bij extreem lage temperaturen voorzorgsmaatregelen nemen.

 

Cavia’s houden zichzelf warm, door lekker tegen hun soortgenootjes aan te kruipen. Zo kunnen ze uren tegen elkaar aan liggen. Je bent zelf een goede graadmeter om te weten of ze het koud hebben. Als jij het koud hebt, heeft de cavia het ook fris. Daarom kun je ze in de winter toch beter een iets warmere plek geven, zoals in een schuur.

Te warm is ook niet goed

 

Temperatuurschommelingen zijn niet goed voor cavia’s.

 

Zet het hok van de cavia sowieso nooit voor de verwarming of een open haard. Dat is veel te warm. Jonge cavia’s moet je als het kouder is dan een graad of 17 al binnenhalen. Omdat ze nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd, kunnen ze als het kouder is ziek worden.

Hamsteren…

 

Hamsters houden een winterslaap als het kouder is dan 10 graden. Bedek je hamster in dat geval voorzichtig met extra nestmateriaal om hem lekker warm te houden. Maar let op dat je hem niet wekt.

 

De meeste mensen houden hun hamster binnen. Zorg er dan voor dat de ruimte waarin het hok staat altijd boven de 15 graden blijft en dat er voldoende licht en voedsel is.

Een lekkere warme mand haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies