Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Madenziekte bij konijnen

Tijdens de warme maanden is het juist extra belangrijk om de huid van je konijn goed in de gaten te houden. Zie je iets afwijkends, dan zou je konijn last kunnen hebben van de maden ziekte. Een erg pijnlijke en mogelijk dodelijke ziekte. Deze ziekte, ook wel Myiasis genoemd, wordt veroorzaakt door vliegen.

Wat is madenziekte of Myiasis?

Dit is een aandoening aan de konijnen huid veroorzaakt door vliegen die hun eitjes in de vacht van het konijn leggen.

 

De maden die uit het eitje komen voeden zich aan de huid van je konijn en kunnen zich zelfs naar binnen eten en zich dan voeden aan het onderliggende weefsel. Een erg pijnlijke aandoening en als je er niet op tijd bij bent, dan kan het zelfs dodelijk zijn voor je konijn. Belangrijk dus om hier erg alert op te zijn. Controleer je konijn regelmatig op wondjes, gaatjes of kruipende maden.

 

Pas op voor de groene vlieg.  

 

De vlieg die hier de grote boosdoener is, wordt de ‘groene vleesvlieg’ genoemd. Je herkent hem onder andere aan het harde gezoem. Deze vliegen leggen het liefst eitjes als het buiten warmer weer wordt. Ze kunnen dan eitjes leggen in de vacht van je konijn.

Wat kun je hier tegen doen? 

Houd je konijn schoon


Controleer op diarree, plakpoep en urinehaard. Iedere dag controleer je onder de staart van het konijn, de plek rond de anus, of er geen poep aan zijn vachtje kleeft.

 

Zie je dat het huid onder de staart is ontstoken, dan kan er sprake zijn van urinebrand en is er waarschijnlijk iets mis met zijn blaas of nieren. Ga dan naar de dierenarts. De vlieg is namelijk erg gesteld op de geur van ontstekingen en zal daar dan ook snel eitjes gaan leggen.

 

Houd het hok van je konijn schoon.


Maak het hok regelmatig schoon en zorg dat de urine en ontlastings-plekken extra schoongemaakt worden. Het konijnentoilet moet iedere dag goed schoongemaakt worden en geef je konijn onbeperkt hooi.

 

Je kunt bijvoorbeeld ook een vliegenhor plaatsen voor het konijnenhok, zodat er geen vliegen meer het hok in kunnen. Er bestaat ook een anti- Myiasis spray die je konijn voor een bepaalde tijd beschermt tegen het leggen van de eitjes, maar blijven controleren is noodzakelijk.

De behandeling van madenziekte 


Heb je het vermoeden dat je konijn de madenziekte heeft omdat je een of meerdere van de symptomen herkent? Ga dan snel naar de dierenarts. De ziekte kan erg veel pijn veroorzaken en je konijn kan er zelfs aan overlijden. Ga zeker niet zelf proberen te behandelen, want de maden zijn soms erg diep genesteld en dat vraagt om een professionele behandeling.


 

Alles voor een gezond konijn haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies