Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Nagelverzorging hond

Een goede nagelverzorging is belangrijk voor je hond. De nagels zorgen voor grip tijdens het wandelen, rennen, springen én beschermen de poten van jouw hond. Net als bij ons blijven de nagels van honden hun leven lang doorgroeien. Als de nagels niet of niet voldoende op natuurlijke wijze slijten, dan kan het nodig zijn om de nagels te knippen of vijlen. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel van Dierspecialist!

Hoe zit het?

 

In principe heeft jouw hond achttien nagels in totaal: vier aan elke poot en bij de voorpoten één extra nagel onder de knie, aan de binnenkant van de voorpoot.

 

Sommige honden hebben ook een vijfde teentje met nagel aan de binnenkant van de achterpoten. Deze nagel noemen we de Hubertus klauw. Officieel is dit een fok fout, maar het kan verder geen kwaad voor jouw hond.

 

Alle hondennagels blijven doorgroeien. Hierdoor groeit ook het leven in de nagel mee. Dit voedt de nagels en zorgt ervoor dat ze gezond en sterk blijven en de nagels niet afbrokkelen. Doordat de aanhechting van de hondennagel aan de bovenkant van de opperhuid sneller groeit dan de onderkant van de nagel, groeien de nagels van jouw hond in een ronde vorm naar beneden.

 

De nagels van jouw hond kunnen voor een deel op natuurlijke wijze slijten, bijvoorbeeld door het wandelen en rennen op stenen, tegels en asfalt. Dit geldt wel alleen voor de teennagels die de grond raken. De nagels onder de knieën en de Hubertus klauwtjes kunnen niet op deze manier slijten en moeten dus regelmatig gecontroleerd worden. Bij de ene hond groeien de nagels sneller dan bij de andere hond, maar ook in de nagels onderling kan verschil zitten. Bekijk de nagels daarom met enige regelmaat om pijnlijke nagelproblemen te voorkomen.

Nagels knippen: Waarom?

 

Wanneer de nagels van jouw hond niet of niet voldoende slijten en hierdoor te lang worden, dan moeten de hondennagels geknipt worden. Wacht hier vooral niet te lang mee!

 

Het leven groeit met de nagel mee, als je te lang wacht dan moet er in het leven geknipt worden. Dit is erg pijnlijk voor jouw hond en het gaat even enorm bloeden. Af en toe is het niet anders en moet jouw hond hier even doorheen. Het bloeden stopt doorgaans vrij snel en de nagel geneest vanzelf weer. Zo kan de nagel weer op een goede manier verder groeien. Te lange nagels kunnen vervelende gevolgen hebben voor jouw hond. Jouw hond kan hierdoor een verkeerde beenstand aannemen en last krijgen van meerdere gewrichten. Ook kunnen de nagels door de ronde vorm in de kussens groeien. Beide gevallen zijn pijnlijk voor jouw hond en belemmeren de bewegingsvrijheid.

Op latere leeftijd kan jouw hond last krijgen van een aandoening die spreidvoet heet.

 

De pezen van de poot zakken dan een beetje door, waardoor jouw hond meer op het achterste deel van de poot gaat staan. Als jouw hond spreidvoet heeft kan het voorkomen dat de nagels te lang zijn, maar de grond niet raken door de stand van de voet. Wordt de situatie zo ernstig dat de nagels wél de grond raken, dan zullen de voeten van jouw hond steeds verder uit elkaar gaan staan. Hier komt dan ook de benaming spreidvoet vandaan. Voor advies en behandelingen bij deze aandoening verwijzen wij je door naar jouw dierenarts.

Zelf knippen?

 

Je kunt ervoor kiezen om de nagels van jouw hond zelf te knippen. Wanneer jouw hond dit toelaat, verder geen nagelproblemen heeft en je goed kunt zien waar het leven loopt, dan scheelt dit geld en een stressvol bezoekje aan de dierenarts. Om hondennagels goed te kunnen knippen heb je een speciale honden nagelknipper nodig. Probeer het vooral niet met een bot of niet geschikt schaartje! Daarvan kunnen de nagels gaan splijten, scheuren of afbrokkelen.

 

Bij witte of doorzichtige nagels kun je duidelijk zien tot waar het leven loopt in de nagel. Knip hier niet onnodig doorheen! Leg voor de zekerheid een handdoek klaar, mocht het gaan bloeden. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Er zijn ook producten verkrijgbaar die het bloeden sneller stoppen. Bij zwarte nagels is het wat lastiger te zien tot hoever je moet knippen. Over het algemeen geldt de regel dat hondennagels net niet de grond moeten raken. Til de poot op zodat je goed kan zien of er nagels over de kussens heen vallen, en dus te lang zijn.

 

Vergeet ook de Hubertus klauw niet mee te nemen! Als deze te lang wordt, dan kan jouw hond makkelijk ergens aan blijven hangen en de nagel scheuren. Behalve knippen kun je de nagels ook vijlen. Gebruik ook hiervoor alleen een vijl die geschikt is voor hondennagels en vijl niet in het leven.

En als laatste nog een paar tips voor je:

Laat jouw hond, van kleins af aan, wennen aan nagels knippen


Controleer de nagels regelmatig en knip ze, indien nodig, op tijd


Zorg ervoor dat je een geschikte honden nagelknipper gebruikt


Controleer de Hubertus klauw


Klaar? Beloon je hond!

Nagelschaar voor de hond haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies