Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Nagelverzorging kat

Een goede nagelverzorging is belangrijk voor je kat. De nagels zorgen voor grip tijdens het lopen, rennen, springen, klimmen én beschermen de poten van je kat. Net als bij ons blijven de nagels van honden hun leven lang doorgroeien. Als de nagels niet of niet voldoende op natuurlijke wijze slijten, dan kan het nodig zijn om de nagels te knippen of vijlen. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel van Dierspecialist!

Hoe zit het?

 

Net als een hond heeft een kat achttien nagels: vijf nagels per voorpoot en vier aan de achterpoten. Tevens heeft een kat evenveel teentjes als nagels.

Een kat heeft nagels nodig om te kunnen klimmen, zich te verdedigen en om prooien te vangen. Hiervoor gebruikt een kat vooral de extra teen aan de voorpoot, die overeenkomt met de menselijke duim.

 

De kattennagel bestaat uit een doorbloede kern, omhult door laagjes keratine die de harde nagel vormen. Het begin van de nagel zit vast aan het laatste teenkootje. Hierdoor kan een kat de nagels intrekken onder de huidplooi. Wanneer de nagels van jouw kat te lang of gespleten zijn kan jouw kat haar nagels niet meer helemaal intrekken. Je hoort deze nagels dan op de grond tikken als jouw kat op een harde ondergrond loopt.

Wist je dat?

“Katten nagelbijters zijn? Wanneer de nagels te lang zijn of bijvoorbeeld gespleten, probeert jouw huisdier dit vaak zelf op te lossen door de nagels, of losse stukjes, af te bijten.”

De nagels knippen

 

Bij de meeste katten is het niet nodig om de nagels te knippen, omdat ze op natuurlijke wijze slijten door krabben, klimmen en het lopen op harde ondergronden.

 

Toch zijn er een aantal uitzonderingen, zoals oudere katten en binnenkatten die de krabpaal niet gebruiken. Ook bij een actieve buitenkat moet je met enige regelmaat de nagels controleren, vooral het zijnageltje aan de vijfde teen. Deze nagel komt minder in contact met de ondergrond en slijt dus nauwelijks van nature. Te lange kattennagels kunnen ingroeien en de kat kan overal achter blijven hangen. In dat geval zullen de puntjes van de nagels geknipt moeten worden.

De nagels van je kat kan je zelf knippen met een speciale nagelknipper voor katten.

 

Een kat blijft doorgaans minder goed stilzitten dan een hond, dus het is handig om de nagels met z’n tweeën te knippen. Zo kan één persoon de kat vasthouden en geruststellen, terwijl de ander de nagels knipt. Pak het pootje van jouw kat en druk zachtjes op het voetkussentje, als het goed komen nu de nagels tevoorschijn. Nu kun je van de te lange nagels een puntje afknippen. Kijk uit dat je niet onnodig in het leven van de nagel knipt! Bij witte of doorzichtige nagels kun je de roze kern goed zien lopen.

 

Wanneer jouw kat donkere nagels heeft is het een grotere uitdaging. Knip in dat geval echt alleen het uiterste van de nagel om te voorkomen dat je jouw kat bezeert. In plaats van een katten nagelschaartje kun je ook een nagelvijl voor katten gebruiken om de puntjes zachter te vijlen.

 


Beloon jouw kat na de manicure altijd met iets lekkers en indien gewenst een knuffel. Lukt het niet om de nagels van je kat te knippen? Of durf je het zelf niet aan? Dan kun je de nagels van je kat laten knippen door jouw dierenarts of bij een trimsalon.


Nagelschaartje voor de kat haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies