Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Op vakantie
met je huisdier

Ik ga op vakantie, en neem mee… Mijn huisdier! Of juist niet?
Om goed aan de zomervakantie te beginnen zijn er belangrijke aandachtspunten. Of je huisdier nou meegaat op vakantie, thuisblijft of gaat logeren, wij zetten alles op een rijtje voor een goede zomer voor jou en jouw behaarde, gevederde of geschubde vriend! 

Ook vakantie voor je huisdier?

Niet alle huisdieren zijn geschikt om op vakantie te gaan.

 

Maar ook je hond doe je er geen plezier mee als hij niet tegen een lange reis kan en gehecht is aan z’n vertrouwde omgeving. Daarbij moet de vakantiebestemming worden aangepast op het huisdier. Wat zijn de regels? Kun je er wandelen, geldt er misschien een muilkorfplicht? De onderstaande vakantie checklist helpt, ongeacht je plannen!

Vakantie checklist

Vraag bij het vakantieadres of dieren zijn toegestaan en welke faciliteiten er zijn.

Informeer tijdig welke specifieke regels van kracht zijn in het land van bestemming. Kijk op www.licg.nl voor een volledig en actueel overzicht.

Controleer of de chip nog correct geregistreerd staat. Bevestig een adreskokertje of penning met contactgegevens aan de halsband.

Behandel voor vertrek je huisdier om vlooien, teken, luizen, muggen en zandvliegen op een veilige afstand te houden en gebruik een ontworming met een brede werking.

Zorg dat de nagels geknipt zijn en de vacht en het gebit verzorgd zijn.

Neem een EHBO-set voor huisdieren mee en zorg dat hier ook een tekentang bij zit. Stop hier ook eventuele medicijnen in en controleer of er in de buurt van je vakantieadres een dierenarts is.

Zorg dat je huisdier zowel binnen als buiten een comfortabele plek op het vakantieadres heeft.

Stop alle papieren zoals het Europees dierenpaspoort en inentingsboekje, het adres van een dierenarts in de buurt en een foto van je huisdier (mocht hij zoek raken) bij elkaar in een mapje.

Neem voldoende voeding mee en kies voor houdbare producten die je niet hoeft te koelen.

Vergeet de voer- en drinkbak niet mee te nemen.

Met een reisdrinkfles of de handige roadrefresher drinkbak kan je huisdier onderweg water drinken.

Poepzakjes voor de hond, kattenbak met grit, knaagdiertoilet en bodembedekking voor het konijn en schelpenzand voor de vogelkooi.

De meeste huisdieren zijn veilig te vervoeren in speciale transportboxen met sloten en ventilatie.

Je huisdier mag niet overal los rondlopen, dus neem halsbandjes, tuigjes, lijnen en riemen mee. Neem voor buiten een grondpin met draad of draadren mee.

Neem de favoriete speeltjes mee en denk ook aan koelproducten om de warme dagen door te komen.

Je kunt gebruik maken van geruststellende producten. Pet Remedy heeft bijvoorbeeld een speciale spray of doekjes tegen angst en onrust tijdens de reis of op de vakantiebestemming.

Naast reguliere vaccinaties is in Europese landen ook de hondsdolheid inenting verplicht (ook voor katten en fretten). Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn en kan pas vanaf twaalf weken.

Met de auto op vakantie

 

Zorg ervoor dat je huisdier gewend is aan autorijden en geen last heeft van wagenziekte. In dat geval kan je beter geen lange afstanden rijden. Is het echt een keer nodig? Dan kan je speciale reismiddelen krijgen bij de dierenarts. Gaan jullie samen op reis? Maak dan onderweg voldoende stops voor eten en drinken en om even lekker de benen te strekken. Hieronder de checklist wanneer je op reis gaat met de auto. 

Met de auto op vakantie checklist

De hond mag nooit op de voorstoel. Zorg voor een veilige en comfortabele plek in de auto, ook voor andere dieren. Zo kunnen katten en honden het best mee in een reismand of bench.

Een los dier kan onder de pedalen kruipen als je rijdt. In geval van een ongeluk is het ook veiliger in een kooi.

Zorg dat het niet te warm is en stop regelmatig. Laat het huisdier nooit alleen achter in de auto! Ook niet voor even.

Neem voor de zekerheid de reisziekte ontspannende spray Adaptil mee.

Laat je jonge hond niet in en uit de auto springen, dit is belastend voor de gewrichten. Til je hond zo lang dit kan, zelf in de auto. Er zijn speciale loopplanken, vooral voor oudere honden is dit een uitkomst.

Honden vinden het vaak prettig om in een autobench of transportbox in de kofferbak te zitten. Ook kun je deze ruimte afschermen met een hondenrek.

Voor kleinere honden kun je gebruik maken van een speciale autostoel en handige veiligheidstuigjes met gordel-bevestiging.

Er zijn verschillende beschermende dekens voor de achterbank. Er zijn zelfs autodekens die je als een soort hangmat tussen de achterbank en de voorstoelen kunt bevestigen, om zo een veilig en comfortabel plekje voor je hond te creëren.

Honden zijn niet verplicht een speciale gordel te dragen, maar het zorgt zeker voor meer veiligheid. Maar als er een onveilige situatie ontstaat doordat je jouw hond op een onveilige manier vervoert, kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Reis per vliegtuig

 

De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij.

 

Soms moet je het dier afgeven bij het dierenhotel, waar het wordt opgevangen door gespecialiseerde dierenverzorgers. Tijdens de reis verblijft het huisdier doorgaans in een speciale ruimte, waarvoor je een sky kennel moet aanschaffen. Soms mag een klein huisdier mee als handbagage. Informeer bij de vliegmaatschappij wat de regels zijn qua gezondheid, leeftijd, voorbereiding en reis.

Zwemvest aan boord

 

Honden kunnen doorgaans goed zwemmen, maar als ze van boord springen is het niet makkelijk om ze snel uit het water te halen.

 

Met een zwemvest blijft je hond drijven en door het handvat kun je hem snel weer op de boot helpen. Begin met kleine vaartochtjes, tot de hond zich veilig voelt en vertrouwd is met het varen. De zee op? Dan moet je trainen op de wisselende omstandigheden.

 

Aan boord kun je de hond niet uitlaten. Neem daarom altijd poepzakjes mee. Heeft je hond last van zeeziekte en is dit niet makkelijk op te lossen? Dan kun je beter voor een andere vakantie kiezen.

Huisdier blijft thuis

 

Sommige dieren voelen zich het prettigst in de eigen veilige omgeving. Laat ze dan thuis en zorg dat er meerdere keren per dag iemand langskomt. Hieronder de punten waar je op kan letten wanneer je huisdier niet mee kan.

Huisdier blijft thuis checklist

Maak een voerschema voor de verzorger van je huisdier. Als je huisdier medicatie krijgt kun je deze daar ook bij vermelden.

Maak een lijst met instructies. Denk hierbij aan bijzonderheden bij het uitlaten, het verschonen van het verblijf, licht- warmte- en geluids-
instellingen etc.

Plaats eventueel een camera, zodat jij of de oppas kan zien hoe het gaat.

Plaats een automatische voerbak en drinkfontein om drinkwater aan te kunnen bieden.

Gebruik voor het aquarium een automatische voersysteem of maak gebruik van voederstenen.

Leg de papieren van je huisdier en de contact- en adresgegevens van de
dierenarts klaar.

Vakantie in eigen land

 

Katten, vogels, konijnen en knaagdieren hechten zich sterk aan hun eigen omgeving.

 

Deze dieren doe je er over het algemeen geen plezier mee door ze mee te nemen of naar een opvang te brengen. Terrariumdieren zijn praktisch gezien zelfs lastig om onder te brengen. 

Vakantie in eigen land checklist

Bereid je voor op warme dagen en zorg dat je huisdier het rustig aan doet. Bied verkoeling met verkoelende producten, zorg voor voldoende drinkwater en creëer een koele plek om te schuilen.

Ga naar een plek waar je samen met je hond kunt zwemmen en probeer uit of suppen met de hond wat voor jullie is.

Maak een frisse fruitslinger voor je konijn of een verkoelend hondenijsje.

Voor je kat is het belangrijk om goed te blijven drinken, wat je met een speelbadje vol speeltjes of automatische drinkfontein kunt stimuleren.

Naar de opvang

 

Een andere optie is om je huisdier tijdelijk naar een pension te brengen.

 

Het voordeel is dat je er zeker van bent dat je huisdier dagelijks professioneel verzorgd wordt en niet alleen hoeft te zijn. Het nadeel kan zijn dat sommige dieren het moeilijk vinden om in een vreemde omgeving met vreemde mensen en dieren te verblijven. 

Naar de opvang checklist

Bereid je voor op warme dagen en zorg dat je huisdier het rustig aan doet. Bied verkoeling met verkoelende producten, zorg voor voldoende drinkwater en creëer een koele plek om te schuilen.

Ga naar een plek waar je samen met je hond kunt zwemmen en probeer uit of suppen met de hond wat voor jullie is.

Maak een frisse fruitslinger voor je konijn of een verkoelend hondenijsje.

Voor je kat is het belangrijk om goed te blijven drinken, wat je met een speelbadje vol speeltjes of automatische drinkfontein kunt stimuleren.

Vakantie spullen halen bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies