Ben jij op zoek naar jouw dichtstbijzijnde Dierspecialist? Klik dan op de groene button of vul je adres in in het venster eronder. Klik je op de zwarte button dan ga je naar onze algemene website.
Tijdens een hittegolf is het belangrijk om je huisdier goed in de gaten te houden en maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt zien of jouw huisdier oververhit raakt:
Bij oververhitting voelt uw huisdier heet aan, heeft een snelle ademhaling, krijgt rode slijmvliezen, heeft geen behoefte aan eten en is vaak lusteloos. Daarnaast kunnen verschillende diersoorten nog andere symptomen krijgen. Honden kunnen bijvoorbeeld gaan braken door oververhitting en vogels spreiden de veren en hebben hun snavel open. Merk je dat jouw huisdier het te warm heeft? Help hem dan afkoelen!
Geen koud water omdat: Door het grote temperatuurverschil trekken de bloedvaten samen en wordt het nog lastiger om de lichaamswarmte kwijt te raken. Daarom is het beter om lauw water te gebruiken.
Maak met name de poten, kop, oren en hals van uw huisdier nat. Breng jouw huisdier vervolgens naar een koele omgeving of in de schaduw en zorg voor fris drinkwater. Dit water mag ook niet ijskoud zijn en geef het met mate om maagproblemen te voorkomen. Wanneer de oververhitting nog erger is kan jouw huisdier zelfs in een hitteshock raken. Uw huisdier heeft dan een snelle hartslag en ademhaling, bleke slijmvliezen, reageert niet of nauwelijks op prikkels en de lichaamsuiteinden, zoals de neus, staart en oren, voelen koud aan.
Herken je deze symptomen? Neem dan direct contact op met jouw dierenarts en begin met koelen! Dit is een noodgeval!
Honden kunnen hun lichaamswarmte alleen kwijtraken door te hijgen en zweten via de voetzooltjes. Verder hebben ze nergens zweetklieren. Uw hond mag tijdens de warme dagen daarom niet belemmerd worden met hijgen door een snuitband of muilkorf. Vermijd bij hoge temperaturen situaties waarbij je hond een snuitband of muilkorf nodig heeft. Zorg dat je hond altijd beschikking heeft over vers drinkwater.
Let erop dat de voetzolen van je hond erg gevoelig zijn. Net zoals u niet met blote voeten op het hete asfalt wilt lopen, is dit ook niet prettig voor uw hond. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden en gebruik eventueel voetzolen spray of balsem om de poten te beschermen. Honden met een dunne vacht kunnen verbranden en het is verstandig om de dunbehaarde of kale lichaamsdelen in te smeren met speciale zonnebrandcrème.
Daarnaast zijn er verkoelingsproducten verkrijgbaar, speciaal voor honden, zoals een koelmat, koelhalsband en speelgoed.
Deze producten zijn gevuld met gel dat verkoelend werkt of ze kunnen koud water opnemen en voor een langere periode vasthouden. Lees bij deze producten altijd goed de bijsluiter. Pas op dat je hond niet aan het product gaat kluiven en geef het alleen onder toezicht.
Bij warm weer zoeken honden graag zelf een koel plekje op, zoals op een stenen vloer. Dwing ze dan niet om in een warme mand te liggen. Verder is zwemmen een goede optie om af te koelen, mits je hond hiervan houdt. Gaan jullie zwemmen in een meer, rivier, plas of de zee? Kijk dan goed naar de kwaliteit van het water en pas op algensoorten, zoals blauwalg en botulisme. Let ook op dat je hond niet te veel water binnenkrijgt tijdens de zwempartij, want veel water drinken kan leiden tot watervergiftiging.
Een andere optie is een hondenzwembad in de tuin zetten. Ideaal om lekker in te spelen! Zet het badje in de schaduw en houdt rekening met andere huisdieren die in het zwembad kunnen springen, maar er niet zelf uit kunnen klimmen.
De auto in de schaduw zetten of het raam een stukje open zetten is niet voldoende! De auto kan sneller in de zon komen te staan dan verwacht en ondanks het open raam blijft de temperatuur gewoon stijgen. Als het niet nodig is, neem je hond dan niet mee in de auto op warme dagen. Is het echt noodzakelijk? Zorg dan voor verkoeling in de auto in de vorm van airco, een honden koelmat, drinkwater enzovoort.
Heb je de plaats van bestemming bereikt? Neem de hond dan met je mee. Tref je een hond in de auto aan die oververhit dreigt te raken? Bel dan direct de politie en dierenambulance! Is het een kwestie van leven of dood en ben je bang dat hulp te laat arriveert? Dan mag je een raam inslaan zonder dat u direct aansprakelijk bent voor de schade. Probeer de bevrijde hond geleidelijk te laten afkoelen tot hulp is gearriveerd.
Uiteraard is de eerste handeling of je de eigenaar van de hond kunt vinden. Zo niet, dan dan de politie en dierenambulance. Wanneer de hond al duidelijke symptomen vertoont van oververhitting of al buiten bewustzijn is, ga dan niet te veel tijd besteden aan het zoeken van de eigenaar maar onderneem actie!
Is de hond er heel slecht aan toe en kan je handelen het verschil maken tussen leven of dood? Dan is het toegestaan om de autoruit in te slaan én ben je in veel gevallen niet aansprakelijk voor de schade aan de auto.
Deze situatie wordt dan aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Met je handelen voorkom je meer ‘schade’ aan een eigendom van de eigenaar, in dit geval de hond. Eventuele bijkomende schade, zoals de ingeslagen autoruit, komt dan voor rekening van de eigenaar.
Op warme dagen zoeken katten doorgaans zelf een koel plekje op. Zorg er dan wel voor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan als het te warm wordt.
Daarnaast is het niet verstandig om natvoeding lang buiten de koelkast te laten staan. Door de hoge temperaturen bederft dit sneller en natvoeding kan dan vliegen aantrekken die eitjes in het vlees leggen. Tijdens echt warme dagen kan je het daarom, indien mogelijk, beter bij brokjes houden. Verder moet uw kat heel de dag over fris water beschikken.
Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte. In de natuur verschuilen ze zich in een koel hol onder de grond op warme zomerdagen. Vanaf 24 graden Celsius krijgen konijnen het al moeilijk. Heb je je konijnen buiten? Zorg er dan altijd voor dat het verblijf niet in de volle zon staat!
Vul plastic flessen voor twee derde met water en leg deze in de vriezer. Let op: gebruik nooit glazen flessen! Deze kunnen namelijk barsten door de temperatuurverschillen. Je kunt een theedoek om de bevroren flessen binden, zodat je konijnen hun neus niet kunnen ‘branden’ aan de koude flessen. Nu kunnen je konijnen er tegenaan, of in de buurt, gaan liggen ter verkoeling. Kijk altijd of ze er niet aan gaan knagen. Naast flessen water kan je ook een (stoep)tegel in de vriezer of koelkast leggen, zodat de konijnen op deze koude tegel kunnen liggen. Wil je de warmte uit het buitenverblijf houden? Leg er dan een nat, wit laken overheen.
Wil je dagelijks verkoeling voor uw konijn tijdens de warme dagen dan kan je een Ice pod aanschaffen, wat zorgt voor verkoeling in de zomer. De Ice pod is een harde, knaagproof schijf die je in de vriezer kan leggen. Na drie tot vier uur is de Ice pod goed koud en kan je deze bij de konijnen in het verblijf leggen. De Ice pod langer in de vriezer laten liggen is geen probleem. Leg hem wel altijd met de bolle kant boven in de vriezer. Zo blijft je konijn ook met het warme weer koel. Zorg ervoor dat je konijn altijd de keus heeft om op de Ice pod te gaan liggen. Je zult merken dat uw konijn het koelement naar verloop van tijd vaker gaat opzoeken. Het roze schijfje is bestand tegen de grootste slopers en is knaagproof!
Laat bijvoorbeeld geen groenvoer in het verblijf liggen. Door de hoge temperaturen bederft dit snel. Ook is het belangrijk om het drinkwater twee keer per dag te vervangen, zodat dit lekker fris blijft. Daarnaast is het van belang om het verblijf goed schoon te houden en te controleren of de vacht van je konijn niet vies is. Met de warmte is de kans groter dat vliegen eitjes leggen in de vacht en zo neemt de kans op Myiasis, de madenziekte, toe. Houd je konijn zichzelf niet goed schoon? Dan is het verstandig om anti-Myiasis spray te gebruiken.
Voor knaagdieren geldt grotendeels hetzelfde als voor konijnen. Ook zij kunnen het erg warm krijgen en kunnen tijdens een hittegolf wel wat hulp gebruiken om af te koelen. Heeft je knaagdier een verblijf met een plastic bodem? Dan kan je onder het verblijf, aan de buitenkant, diepvrieselementen leggen. Zet het verblijf sowieso nooit in de volle zon.
Daarnaast kan je je knaagdier een zelfgemaakt koelelement geven van bevroren waterflessen of koele tegels. Kijk hierboven bij ‘Konijn’ hoe je dit eenvoudig en snel kunt maken! Als laatste hebben knaagdieren minimaal twee keer per dag schoon drinkwater nodig tijdens warme dagen. Het is belangrijk om restjes groenvoer niet te laten liggen, dit in verband met bederven.
Allereerst mag het vogelverblijf nooit in de zon staan! Houd er rekening mee dat de warmte opstijgt. Staat je vogelkooi op een verhoging of hangt deze op? Dan kan je het verblijf op warme dagen beter op de grond zetten.
Zorg er dan wel voor dat het niet tocht en het verblijf op een veilige plek staat voor andere huisdieren en eventueel kleine kinderen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand erover valt. Heb je een buitenvolière of houd je kippen in een kippenhok? Zorg dan voor voldoende schaduw in het verblijf. Eventueel kan je er een nat, wit laken over leggen, wat de warmte aan het verblijf voor een deel onttrekt.
Het voordeel van huisdieren in een terrarium of aquarium, is dat de temperatuur in het verblijf doorgaans al hoger is dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor zal het niet te snel te warm worden en hebben de huisdieren minder snel last van oververhitting.
Zorg er in ieder geval voor dat de zon niet direct op het verblijf schijnt en blijf de temperatuur wel controleren. Bij sommige terrarium en aquarium huisdieren kan het wel nodig zijn om het verblijf te koelen, bijvoorbeeld bij salamanders. Hiervoor zijn speciale ventilatoren verkrijgbaar. Ook kan je een ijsfles in het verblijf leggen.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!