Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Socialiseren
van je pup

Een puppy die je bij de fokker ophaalt is meestal nieuwsgierig en ondernemend. Om ervoor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk. Er zijn een aantal standaard dingen waar iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden. Denk aan: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden en verkeer. Hier lees je alles over het hoe en waarom van het socialiseren van jouw puppy!

Wat is het socialiseren van je pup?

 

Socialiseren wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens, waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen.

 

In de socialisatieperiode leert jouw pup omgaan met de wereld. Dit gaat niet vanzelf. Je zult er op uit moeten trekken met jouw puppy. Het is belangrijk dat jouw pup positieve ervaringen opdoet met onbekende mensen, kinderen en honden. De pup zit tegen het eind van zijn primaire socialisatiefase zodra je hem in huis krijgt. Deze eindigt ergens tussen de 9 en 14 weken. In deze periode is het van groot belang dat de hond kennis gaat maken met alles wat hij in zijn verdere leven gaat tegenkomen. Zo zal hij met verschillende mensen, maar ook met verschillende dieren moeten leren omgaan.

Socialiseren moet je plannen

Het is aan jou als baas om actief situaties op te gaan zoeken en de pup te begeleiden in hoe hij hiermee om moet gaan. Leer hem ook welk gedrag je wel en niet wilt zien. Neem bijvoorbeeld het opspringen tegen andere mensen, als je dit nu accepteert zal hij dit later ook doen als hij volwassen is. 

 

Wat je kunt doen is jouw pup meenemen naar de markt of het schoolplein, zodat hij went aan drukke omgevingen met veel verschillende mensen. Let wel dat veel nieuwe indrukken jouw pup snel moe maken. Blijf daarom niet te lang op één plek, maar zorg ook voor op tijd rust voor jouw nieuwe vriend. Mocht jouw pup te moe zijn kun je hem altijd terug dragen.

Socialisatie pup checklist

Het is effectiever om drie tot vijf keer per dag ongeveer 10 à 15 minuten met jouw pup op stap te gaan, dan maar één of twee keer per dag en dan gelijk een uur.


Beweeg dan steeds dichter naar de nieuwe situatie toe. Blijf de pup aanmoedigen en belonen wanneer hij onderzoekend gedrag vertoont.


Geef jouw pup ook de kans om op onderzoek uit te gaan. Loop niet stug door als jouw pup bezig is om iets nieuws te verwerken.


Wat voor ons heel normaal is, kan door de ogen van jouw hond heel vreemd lijken. Houd dit dan ook altijd in je achterhoofd.


Laat je pup wennen aan verschillende harde geluiden. Sirenes, vuurwerkgeluiden etc.


 

Maak gebruik van verschillende praktijksituaties. Bijvoorbeeld kinderen die aan het buiten spelen zijn, een fietser die voorbij komt of de vuilniswagen die voorbij rijdt.


Er mag gerust met een snoepje beloond worden als jouw pup relaxed blijft en ervoor kiest om met je bezig te zijn.


Neem jouw puppy ook eens mee naar de treinen. Let wel op dat de pup niet overdonderd wordt door de voorbij denderende treinen.


Ga ook al vroeg de stad in met jouw puppy en neem hier de tijd voor.


Het is voor een puppy belangrijk om met een oudere hond te spelen.


Laat de puppy op afstand aan een nieuwe situatie wennen


 

Pup socialiseren met andere honden

Veel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact kan komen met andere honden, maar wat veel mensen vergeten is dat het voor een puppy ook belangrijk is om met een oudere hond te spelen.

 

Hier kan een pup namelijk erg veel van leren. Het voordeel van volwassen honden is dat ze de hondentaal goed spreken en hem dus ook goed aan de pup kunnen overdragen. Een ander voordeel is dat oudere honden vaak rustiger spelen dan jonge honden. Het is namelijk niet zo slim om je zes maanden enthousiaste labrador met een acht weken oude chihuahua te laten spelen.

 

Als jij je hond gaat laten socialiseren met andere honden zorg er dan voor dat de riem slap hangt en niet in de knoop raakt. Gedurende het spelen met andere honden leert jouw hond sociale vaardigheden en jachttechnieken.

Jouw pup laten wennen aan vreemde mensen

 

Iedere wandeling is een gelegenheid om jouw pup te laten wennen aan vreemde mensen. Let op dat jij je pup laat wennen aan mensen van allerlei leeftijden. Een kind is natuurlijk anders dan iemand die meer op leeftijd is.

 

De beweging is anders. Ook mensen met een gedeeltelijke of fysieke beperking kunnen heel anders overkomen op een puppy. Dit geldt ook voor mensen in uniformen of in de winter wanneer men weer sjaals en mutsen draagt. Laat de pup ook wennen aan baby’s. Zorg altijd voor een positieve ervaring met kinderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van snoepjes om de ervaring met kinderen voor de pup positief te laten zijn.

Jouw pup en verschillende plaatsen

 

Aan jouw huis zal jouw pup snel gewend zijn, maar dat is natuurlijk niet de enige plek waar hij zal blijven de rest van zijn leven. Hoe flexibeler jouw pup wordt, hoe makkelijker het is om hem overal mee naar toe te nemen.

 

Het is daarnaast ook goed om mensen bij jou thuis uit te nodigen zodat jouw pup er aan went dat dit normaal is. Behalve mensen bij jou thuis uit te nodigen is het leuk om samen met jouw pup bij familie of vrienden op visite te gaan. Zo went jouw puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich daar veilig te voelen. Er zijn winkelcentra waar honden welkom zijn. Mocht er zo’n winkelcentra bij je in de buurt zitten, is dit een heel leerzame plek om naartoe te gaan. Veel mensen raden aan om een bezoek aan de markt te brengen. Dit kan een erg drukke plek zijn, dus bouw dit rustig op zodat jouw pup niet teveel indrukken krijgt en in paniek raakt.

 

Sommige mensen hebben geluk en wonen direct aan een prachtig bos of een hondenlosloopgebied. Dan nog kan het slim zijn om jouw hond een rondje mee te nemen door de wijk, zodat hij went aan auto’s, bussen, fietsen en scooters. Gebruik de auto om naar nieuwe leuke plekken te gaan, zodat jouw pup niet alleen in de auto moet als hij naar de dierenarts moet.

Geschrokken?

 

Het kan voorkomen dat jouw pup een keer ernstig schrikt van een gebeurtenis, zoek dan zo snel mogelijk een vergelijkbare situatie op en zorg dat dit een leuk moment wordt. Dit kun je doen door jouw pup extra aandacht te geven of met een snoepje te belonen. Houd goed in de gaten dat de situatie niet weer eng wordt. Schrok jouw pup bijvoorbeeld van een grote bus ga dan niet te dicht langs de weg, maar blijf op een veilige afstand en ga daar met jouw pup spelen. Als dit goed blijft gaan kun je steeds een beetje dichterbij gaan.

 

Ditzelfde geldt voor als jouw pup gegrepen is, of omver gelopen door een andere hond. Zoek binnen een dag een hond op van hetzelfde ras, vraag even aan de eigenaar of deze hond wel pup vriendelijk is, en zorg dat jouw pup daarmee een plezierige ervaring opdoet.


Vanaf een week of 12 komt de pup in de volgende fase van de socialisatie, de angstfase. Je hoeft hier niet bang voor te zijn. Het kan zijn dat jouw pup zich wat afwachtender gaat opstellen tegenover nieuwe dingen. Het is in deze fase dan ook van groot belang dat je verder gaat met socialiseren, zeker tot aan zijn puberteit maar het liefst tot hij een jaar oud is. Zo kun je ook zijn gedrag in de gaten houden en hier op in spelen. Heel veel succes met het socialiseren van je pup!


Alles voor je puppy haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies