Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Stimuleren van een
fitte en actieve kat

Zie jij jouw kat ook het liefst spelend en vrolijk door het huis rennen? Het is belangrijk om jouw kat zowel mentaal als fysiek uit te dagen om zo het welzijn van jouw kat te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Niet alleen spelen is belangrijk voor een gezonde fitte kat, ook optimaal voer zorgt ervoor dat jouw kat gezond en fit rond rent. In dit artikel vertellen wij je over het stimuleren van een fitte en actieve kat!

Verschil kitten en oudere kat

 

Om naar het juiste energielevel voor jouw kat te kijken is het belangrijk om het verschil in energie tussen kittens en oudere katten uit te leggen.

 

Kittens hebben een hoger energieniveau en hebben veel behoefte aan uitdagingen en prikkels. Zij zijn heel erg bezig met hun zintuiglijke ontwikkeling. Ze ontdekken de wereld door te proeven, kijken, luisteren, ruiken en voelen. Zo zie je ze het ene moment een dutje doen, gevolgd door een race moment omdat jouw kitten achter een speeltje aan vliegt. Kittens leren door diverse ervaringen hoe ze hun spieren moeten aanspannen om in evenwicht te blijven. Ze leren hoeveel kracht ze moeten gebruiken en welke houdingen ze moeten aannemen. Om deze vaardigheden te leren moeten ze goed oefenen. Deze leeftijdsfase is dan ook een hele intensieve periode en stelt het geduld van zijn baasjes, maar ook van een eventueel aanwezige oudere kat, op de proef.

Wanneer de kat 1 jaar oud is spreken we niet meer van een kitten maar van een kat.

 

Met 1,5 jaar is jouw kitten gedragsmatig gezien ook volwassen. Mocht je een kitten en een oudere kat in huis hebben zul je merken dat jouw kitten de veiligheid en warmte opzoekt van jouw volwassen kat. Daarnaast zal hij erg veel behoefte hebben om te spelen. De oudere kat zal dat niet altijd waarderen!

Wanneer een kat ouder wordt, ouder dan 7 jaar, vinden er allerlei lichamelijke en gedragsmatige veranderingen plaats.

 

Zo word hij gevoeliger voor ziektes en neemt zijn vermogen om voedsel te ruiken en te proeven af. De kat kan minder goed horen en zijn weerstand verlaagt. Het gedrag van jouw oudere kat verandert ook. Zo zal hij minder jagen, minder vaak buiten zijn, minder actief en meer slapen. Daarnaast neemt de stresstolerantie af van een oudere kat. Dit heeft als gevolg dat oudere katten minder goed met veranderingen om kunnen gaan. Let dus altijd goed op. Mocht je een oudere kat met een kitten willen samen plaatsen, dan is dit niet altijd de juiste combinatie. Dit komt dan vooral door het verschil zit in de manier van leven.  

Spelen met je kat

 

Het spelen is erg belangrijk, omdat je kat op deze manier zijn energie kwijt kan en zowel mentaal als fysiek gestimuleerd wordt.

 

Behalve voordelen voor jouw kat, is het samen spelen natuurlijk ook goed voor de onderlinge band die hier alleen maar sterker van wordt. Zo zijn er speeltjes waar jouw kat zichzelf mee kan vermaken. Ideaal voor als je niet thuis bent. Maar het allerleukste is natuurlijk om samen met jouw kat te spelen. Gelukkig zijn hier ook genoeg speeltjes voor. Katten zijn bijvoorbeeld helemaal gek van een kattenhengel. 

 

Spellen om jouw kat mentaal uit te dagen vind je in de vormen van intelligentiespellen. Hierbij verstop je snoepjes die de kat mag zoeken. Ideaal voor de mentale gezondheid van uw kat. Spelenderwijs kun je jouw kat ook nieuwe dingen leren, zoals apporteren. De leukste spelletjes vind je kat echter de spellen gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi. Let er hierbij alleen goed op dat jouw kat je niet als prooi gaat gebruiken.

Zorg voor voldoende afwisseling in de spelletjes. Geef jouw kat één of twee speeltjes per keer en wissel ze na een tijdje om, zo blijft het leuk en raakt jouw kat niet uitgekeken op een speeltje.

 

Nieuwheid van een speeltje stimuleert namelijk het spelen. Zo ook het speeltje langzaam laten verdwijnen achter een voorwerp. Dit lijkt namelijk op wat een muis zou doen als hij in zijn holletje kruipt. Voordat de prooi verdwijnt moet jouw kat hem gevangen hebben en moet hij dus op tijd toespringen. Langzame bewegingen werken tijdens het spelen dan ook beter dan hele snelle.

Kat meer laten bewegen

 

Sommige katten zijn de hele dag druk bezig met van alles, andere liggen liever te dutten op een warm plekje. Net als mensen hebben katten ook motivatie nodig om in beweging te komen. Het liefst doen ze dit in spelvorm samen met hun baasje.

 

Trek de aandacht van jouw kat met zijn favoriete speeltje en onthoud goed: 15 minuten spelen per dag geeft jouw kat voldoende beweging en houd hem actief. Daarnaast vind je kat het waarschijnlijk prachtig om de omgeving te verkennen. Let wel op dat de buurt veilig genoeg is om te ontdekken anders kun je jouw kat beter in de eigen tuin houden.

 

Met de herfst die er weer aankomt zorgen de vallende bladeren voor genoeg speelplezier. Katten zijn hier immers gek op en rennen er graag achteraan of springen in de lucht om de blaadjes te vangen. Is het echt niet mogelijk om jouw kat zelf buiten te laten spelen, dan kun je er nog voor kiezen om jouw kat uit te laten. Zorg er wel voor dat je jouw kat dit rustig aanleert. Met behulp van een tuigje kun je dan toch lekker samen wandelen.

Het voermoment kun je goed gebruiken om jouw kat te laten werken!

 

Zo kan je het voer verspreiden door het huis heen en bootst je het natuurlijke jachtinstinct na. Eventueel kun je ook voer verstoppen in een voerbal. Je kat moet dan extra veel moeite doen om het voer eruit te krijgen.

 

Katten vinden het prachtig om overal in te klimmen. Creëer daarom verschillende klimmogelijkheden in huis. Denk aan plankjes aan de muur, zodat ze van plankje naar plankje kunnen springen. Of zet verschillende hoge krabpalen neer.


Een fitte, actieve en gezonde kat valt en staat natuurlijk met goed voer. Het is hierbij belangrijk dat de voeding van een hoge kwaliteit is, zodat je zeker weet dat jouw kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk dat het voer aansluit op de levensfase van jouw kat.


Kattenvoer haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies