Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Stressvrij…
het nieuwe jaar in!

Lichtflitsen, harde knallen, spektakel! Waar wij het liefst het nieuwe jaar beginnen met vuurwerk, kan jouw huisdier daar minder van genieten. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het ander. Maar het kan wel: een stressvrij het nieuwe jaar in voor je huisdier met onderstaande DO’s en één DON’T!

Doen:

Stress herkennen


Leer stress signalen bij je hond en kat herkennen.

 

Een hond met stress neemt vaak een lage houding aan, waarbij de oren plat of opzij liggen. Andere aanwijzingen zijn de lippen aflikken, hijgen, geeuwen, overdreven alert zijn, nerveus en onrustig rondlopen, niet willen eten en weglopen.

 

Een kat kan juist aanhankelijker worden.

 

Maar als hij langdurig en vaak gaat zitten en tussen zijn schouderbladen hangt, is dit een verhoogd signaal van stress. Net als verwijde pupillen, onrust, verhoogde waakzaamheid, extreem krabben of likken.

Vuurwerktraining


Het best kun je al in oktober beginnen met het voorbereiden op oud en nieuw.

 

De training bestaat uit vuurwerk- geluiden die gecombineerd worden met iets leuks of lekkers. Geluids- opnames van vuurwerk zijn gratis beschikbaar op internet. De geluiden van Sounds Scary van Dogstrust zijn in het begin heel zacht. Langzaam wordt het geluidsniveau opgevoerd.

 

Meestal duurt het een aantal dagen tot weken voordat het dier ook van volle geluidssterkte niet meer opkijkt. 

Medicatie


Bij Dierspecialist zijn diverse middelen met Valeriaan of CBD olie voor huisdieren verkrijgbaar.

 

De Beaphar No Stress verdamper of halsband heeft een rustgevend effect. Voor katten zijn er speciale pipetten. Adaptil heeft tabletten en een spray met een replica van feromonen die de hond op natuurlijke wijze produceert na de geboorte van pups. Dit zorgt ervoor dat ze ontspannen. Sanal Relax is een 100% natuurlijk kalmeringsmiddel voor honden, katten en konijnen, wat ook helpt bij onweer, stress en wagenziekte.

Voorbereidingen oudejaarsdag


Zorg dat het aangenaam is in huis. Dat hond of kat bij zijn eigen vertrouwde veilige plek kan.

 

Zet de radio of tv aan, zodat het niet stil is in huis. Sluit de gordijnen en doe de lichten aan. Ook als je weggaat. Zet water, voer en de kattenbak op het favoriete verstopplekje. Wil je huisdier graag bij je liggen, laat dit dan toe. Geef ze extra aandacht, maar ga niet in op de eventuele angst. Vooral jouw hond zal je snel opzoeken, een kat kiest liever voor een eigen plek.

Wees er vroeg bij


Houd je kat ongeveer vanaf een week voor oud en nieuw binnen.

 

Zorg in deze periode ook dat de hond is aangelijnd. Door een onverwachte knal kan je hond in paniek raken en wegrennen. Maak op oudejaarsdag een lange wandeling in de ochtend en houd het de rest van de dag kort. Zorg dat je na 20.00 uur de deur niet meer uit hoeft. En laat hem na al het vuurwerk geweld nog even kort uit. 

Deuren en ramen dicht!


Houd de kat ook op nieuwjaarsdag binnen.

 

Niet alleen voor het vuurwerk wat nog afgestoken wordt, maar ook voor het gevaarlijke afval wat overal ligt. Sluit ramen en deuren goed af, zodat je huisdier niet kan ontsnappen. Vooral katten kunnen gekke capriolen uithalen om weg te komen. Zorg dat je hond of kat gechipt is, zodat deze bij onverhoopte ontsnapping opgespoord kan worden.

Zoek afleiding 


Als jouw dier zich verstopt heeft op een eigen veilige plek, laat hem daar dan lekker ongestoord liggen.

 

Willen ze juist aandacht, dan kun je de kat afleiden met een hengel. Of je geeft ze een voerbal met lekkere snoepjes. Daarnaast zijn hersenwerk puzzels interessant voor deze tijd van het jaar, omdat de focus dan ligt op hoe ze het voer daar uit kunnen krijgen. Of geef de hond een bot om lekker op te kauwen. 

Niet doen:

Zelf onrustig zijn …


Jouw gedrag is van grote invloed op het huisdier. Blijf kalm en doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 

Kijk lekker televisie of zing mee met de Top 2000. Als jij nerveus bent kan het dier dat overnemen. Sla geen arm om ze heen waardoor ze zich beklemd voelen en praat niet troostend. Dit wakkert juist angst aan. Laat ze lekker tegen je aanliggen als ze fysiek contact zoeken en aai ze rustig. 

En anders….

Mocht je in de gelegenheid zijn: Knijp er tussenuit!


Heb je alles geprobeerd en blijft oud en nieuw paniek? Boek dan op tijd een week weg op een diervriendelijk, vuurwerkvrij vakantiepark.

Anti-stress producten haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies