Ben jij op zoek naar jouw dichtstbijzijnde Dierspecialist? Klik dan op de groene button of vul je adres in in het venster eronder. Klik je op de zwarte button dan ga je naar onze algemene website.
Een goede vachtverzorging hangt af van de vacht.
Zo heeft een dier met een langere vacht meer verzorging nodig. Wordt er te weinig gekamd, dan kunnen er klitten komen. Hierdoor kan het dier beperkt worden in zijn bewegingen en kunnen zelfs infecties ontstaan. Maar te vaak borstelen is ook niet goed. Hiermee trek je gezonde haren los en stimuleer je de verharing juist.
Rubberen borstel
Een dier met korte haren kun je beter niet kammen of borstelen. Ruwharigen kun je het best kammen met deze rubberen borstel. Gebruik voor langharigen een poetsborstel en een kam met wijde tanden.
Een hark
Deze borstel is er in veel soorten en maten. Hiermee haal je dode haren uit de ondervacht. Ze zijn vooral geschikt voor honden met langer haar.
De slicker
Dit is een borstel met gebogen metalen haakjes. De borstel wordt gebruikt om klitten te ontwarren en om dode haren te verwijderen.
De pinnenborstel
Deze borstel bestaat uit rechte metalen pinnen, soms met een plastic omhulsel. De borstel wordt gebruikt om klitten uit de vacht te verwijderen.
Een poetsborstel
Deze borstel bestaat uit zachte synthetische of natuurlijke haren. Het geeft een langharige vacht een mooie glans en is ook geschikt voor kort haar.
De massageborstel of handschoen
Deze handschoen bestaat uit een rubberen vlak met noppen die de doorbloeding verbeteren. Hij verwijdert ook de loszittende haren van huisdieren met een kortere vacht.
De vlooienkam
De vlooienkam gebruik je na het borstelen en ontklitten om te controleren op vlooien. Dit gaat makkelijker door de kam op een nat papiertje uit te kloppen.
De borstelbeurt
Voor je gaat wassen moet de vacht helemaal uitgeborsteld zijn. Losse haren, stof, vuil en klitten moeten eruit. Om gemakkelijker door de vacht heen te komen kun je anti-klitspray in de vacht sprayen.
De wasbeurt
Overdrijf het niet: de natuurlijke beschermlaag van de vacht mag niet aangetast worden. Gebruik daarom alleen shampoo die geschikt is voor honden. Deze shampoo irriteert de ogen niet en is er in verschillende varianten. Spoel goed uit en droog de hond zorgvuldig.
De knipbeurt
De finishing touch. Zijn de oren netjes? En hoe zit het met de ooghoeken? Lange haren tussen de kussentjes van de poten kun je voorzichtig wegknippen.
Je kunt je hond ook scheren. Als je hier geen ervaring mee hebt, kun je beter (eerst) naar een trimmer gaan. Sommige Dierspecialist winkels hebben een eigen trimsalon. Maar als je handig bent en de kunst goed hebt afgekeken van de trimmer, kun je zelf aan de slag. Alleen even de goede tondeuse kiezen!
Ga voor een tondeuse die past bij de vacht van je hond.
Gebruik de tondeuse alleen op een schone, klitvrije vacht.
Kies er een met verschillende opzetstukken, zo heb je altijd het juiste bij de hand.
Zorg voor scherpe messen.
Een tondeuse op batterijen is vaak niet zwaar genoeg om een dikke hondenvacht mee te behandelen; schaf er dus een aan met een stekker.
Gebruik een (olie)spray om de messen soepel te laten werken en koel te houden.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!