Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Vachtverzorging
kat

Katten verharen het hele jaar door, vooral binnenkatten. Het voorjaar is toch wel het ‘verhaar hoogtepunt’. Katten zijn heel schoon op zichzelf en likken het meeste vuil zelf wel weg. Maar een beetje ondersteuning bij de vachtverzorging kunnen ze heel goed gebruiken! Er zijn katten met verschillende soorten vachten en in dit artikel is te lezen welke vachtverzorging voor jouw kat de beste is.

Goede vachtverzorging

 

Zoals gezegd hangt een goede vachtverzorging af van de soort vacht. Zo heeft een kat met een langere vacht, zoals de Pers, meer verzorging nodig dan de Europese korthaar.

 

Wordt er te weinig gekamd, dan kunnen er klitten komen. Hierdoor kan het dier beperkt worden in zijn bewegingen en kunnen zelfs infecties ontstaan. Maar te vaak borstelen is ook niet goed. Hiermee trek je gezonde haren los en stimuleer je de verharing juist. Het is verstandig om je kat als kitten al te laten wennen aan het borstelen. Wanneer ze ouder zijn kan het borstelen lastig zijn omdat ze het simpelweg niet toelaten. Met veel geduld en zachte hand kan je het een oudere kat wel leren om het juist fijn te gaan vinden! Het zal jullie band versterken, vermindert huidirritatie, en zorgt dat de natuurlijke oliën door de vacht worden verspreid worden. Heeft je kat er een keer geen zin in? Probeer het op een later tijdstip nog een keer, zo krijgt hij er geen hekel aan.

Alle borstels op een rijtje

De slickerborstel


Dit is een borstel met gebogen metalen haakjes. De borstel wordt gebruikt om klitten te ontwarren en om dode haren te verwijderen.

De pinnenborstel


Deze borstel bestaat uit rechte metalen pinnen, soms met een plastic omhulsel. De borstel wordt gebruikt om klitten uit de vacht te verwijderen.

De poetsborstel


Deze borstel bestaat uit zachte synthetische of natuurlijke haren. Het geeft een langharige vacht een mooie glans en is ook geschikt voor kort haar.

De massageborstel of handschoen


Deze handschoen bestaat uit een rubberen vlak met noppen die de doorbloeding verbeteren. Hij verwijdert ook de loszittende haren van huisdieren met een kortere vacht. Heeft een kat een hekel aan de Slicker dan kan je deze proberen.

De vlooienkam


De vlooienkam gebruik je na het borstelen en ontklitten om te controleren op vlooien. Dit controleren gaat makkelijker door de kam op een nat papiertje uit te kloppen. Zo zie je eventuele eitjes of vlooien beter.

Tip!

“Ondersteun de gezondheid van de huid met het voedingssupplement zalmolie. Door de vitamines A, D en de omega-3 en -6 vetzuren blijven huid en vacht in optimale conditie.”

Kortharig

Een kortharige kat heeft minder vachtverzorging nodig dan een kat met langer haar. Maar ook een kortharige kat kan last krijgen van klitten. Daarom is het belangrijk hun vacht regelmatig te verzorgen. 

 

Katten met kort haar kam je één- of tweemaal per week. Tweemaal per week wanneer ze erg verharen zodat ze minder haar naar binnen krijgen. Borstel niet vaker, dan gaan ze juist meer verharen. Voor kortharige katten gebruik je het best de Slickerborstel. Gebruik hierna een poetsborstel van natuurhaar, hiervan gaat de vacht mooi glanzen! En vergeet niet meteen te checken op vlooien met de vlooienkam.

(Half)Langharig

Langharige katten hebben een goede vachtverzorging nodig!

 

Deze katten hebben, behalve lang haar, ook zogenaamd onderwol. Dit is het zachte pluizige haar dat je in hun vacht ziet en kan voelen. Langharige katten hebben moeite om hun vacht zelf in conditie te houden en kunnen zeker een helpende hand gebruiken. Anders krijgen ze last van klitten in hun vacht. Dus heb jij een Maine Coon, een Pers of een Noorse Boskat? Zeker 2x maal per week goed borstelen! Met bijvoorbeeld de Slickerborstel.

Wassen

Wassen van je kat is niet nodig. Dat doen ze zelf wel met hun tong. Gelukkig maar want katten hebben nu eenmaal een grote hekel aan water.

 

Maar soms moet je toch een poging wagen omdat je kat zichzelf niet kan wassen. Door b.v. een blessure of een huidaandoening. Een kat wassen heeft voordelen. Zoals minder last van verharen na het wassen, die zijn tijdens het wassen foetsie.

 

Het wassen gaat beginnen: Gebruik een klein beetje shampoo speciaal voor katten en lauwwarm water. Zorg ervoor dat de ruimte warm is zodat de kat het niet koud krijgt! Leg vast een handdoek klaar en wassen maar. Kijk uit voor de oren en ogen met de shampoo. Spoel je kat goed af en wrijf hem zachtjes droog.

 

Gebruik nooit je eigen shampoo voor je kat omdat hier agressieve toevoegingen en parfums inzitten.

En anders: De Trimsalon

Ja, je leest het goed, ook voor katten kan je naar de trimsalon. Deze zijn er niet alleen voor honden.

 

Er zijn nu eenmaal katten die zich niet laten borstelen. En een wasbeurt veranderd je lieveling in een levensgevaarlijke tijger. In deze gevallen kan de trimsalon een uitkomst bieden. De trimsalon kan je kat ook afhelpen van klitten en vilt.

 

Nu weet je hoe je kat een lekkere borstelbeurt kan geven en laten shinen!

Borstels voor de kat haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies