Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Veerverzorging vogels

Net als haren, gaan ook veren geen heel vogelleven mee. Sommige vogels ruien meerdere keren per jaar. Een gezonde vogel is in zes tot acht weken door de ruiperiode heen. Bij de aanmaak van nieuwe veren tijdens de rui, kun je jouw vogel helpen door de voeding aan te vullen met extra bouwstoffen.

Een goed verenpak biedt bescherming

Een vogel verzorgd zijn veren zelf al goed. Dit doen zij met hun snavel. Hierdoor verspreiden zij het vet van de veren over hun hele verenpak.

 

Een vogel heeft dons- en dekveren die zorgen voor de juiste temperatuur. Tussen de veren wordt een laagje lucht vastgehouden die wordt opgewarmd door het lichaam. Hierdoor kan hij zijn warmte vasthouden. Als een vogel het te warm heeft, kan hij zijn veren openzetten. De veren zorgen ook voor isolatie tegen water. Het verzorgen en schikken van de veren, geeft je vogel rust. Sommige vogels vinden het fijn om af en toe te badderen, maar je kunt ze ook besproeien met een plantenspuit. Ter ondersteuning tijdens de rui kun je ze ruihulp van Beaphar geven.

Stress bij vogels

Soms trekt een vogel zijn veren uit.

 

Dit kan komen door stress, verveling of jeuk. Stress kan veroorzaakt worden door andere vogels of dieren in de omgeving, nieuwe huisvesting, parasieten en voeding tekort. De vogel gaat dan op zoek naar rust door het verzorgen van zijn veren. Als de oorzaak van de stress niet wordt weggenomen, zal de vogel zijn veren steeds hardhandiger gaan verzorgen. Hierdoor kunnen ze beschadigd raken en uitvallen. Anti-verenplukspray kan in dit geval helpen. Probeer in ieder geval de oorzaak te achterhalen en weg te nemen.

 

Een vogel kan zijn veren ook verliezen door vedermijt. Deze worden bestreden met anti-parasiet producten zoals deze van Beaphar.
Bij twijfel adviseren wij je altijd om de dierenarts te raadplegen! •

Vogelproducten haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!