Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Veilige kerstdagen

De feestdagen staan voor de deur. Dagen vol gezelligheid en lekker eten. Ook onze dieren worden deze dagen extra verwend. Maar helaas komen er ook dieren in de problemen. Voorkom dat je huisdier onnodig ziek wordt en zorg ervoor dat de feestdagen een liefdevol samenzijn tussen mens en dier zijn. Hoe zorg je voor veilige kerstdagen voor je huisdier?

Tips voor een veilige kerst

Klimboom


Door de prikkende naalden klimt een kat minder graag in een echte kerstboom, maar een kunstboom is daarentegen een leuke uitdaging. Je zult niet de eerste zijn die de perfect versierde boom tegen de vlakte ziet gaan. En dat is vooral heel vervelend, omdat je kat daarbij ernstig gewond kan raken!

Speelbal


Veel honden zien in een kerstbal niets anders dan een leuke speelbal. Als ze hiervan een hap nemen, hebben ze hun mond vol glas. Gelukkig zijn er ook mooie onbreekbare ballen. Hang ze in de hele boom of minimaal tot op dierhoogte.

 

Kerstversiering


Tijdens de feestdagen eten honden en katten regelmatig dingen op die ze beter niet hadden kunnen eten. Katten zijn wat kieskeuriger en zijn vooral geïnteresseerd in alle objecten die glimmen. Want wat een leuke speeltjes hangen er allemaal in die kerstboom! Ook komen ze regelmatig in de verleiding om te proeven van engelenhaar en nepsneeuw.

 

Pas op!

Chocola, kerstkransjes, koekjes, stol. Vooral chocola is favoriet bij veel huisdieren, maar voor hen ook giftig! De theobromine brengt het hart van jouw geliefde viervoeter in de problemen. De rozijnen in de kerststol kunnen acuut nierfalen veroorzaken.

En verder:

Kijk uit met botjes


Staat er dit jaar weer zo’n prachtig gevulde kalkoen op het menu? Deel de restjes niet met je hond of kat. Net als cocktailprikkers kunnen ook scherpe botjes het maagdarmkanaal doorboren en erg gevaarlijk zijn. Als een dier veel botmateriaal eet kan hij ook verstopt raken.

 

Niet zo netjes


Een lekkere rollade? Pas dan op met het netje van dit heerlijk stukje vlees. Haal het er na het bakken meteen en zorgvuldig af en gooi het weg op een plek waar ze er niet bij kunnen. Als het netje vast komt te zitten in de darm, moet deze operatief worden verwijderd.

 

Aan het zuurstof


Gezellig gourmetten met de hele familie? Dat gaat jouw vogel niet leuk vinden! De antiaanbaklaag van deze apparaten bevat vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de antiaanbaklaag oververhit raakt. De vogel kan zelfs acuut sterven.

Zo snoepig…


Hoe schattig je hond of kat je ook aankijkt, pas op met de volgende lekkernijen: druiven, macademia noten, avocado en Allium soorten als uien, knoflook, bieslook en prei. Deze zijn alle giftig. Verwen je lieveling dan maar met een extra honden- of kattensnoepje.

 

Hars-tikke slecht


De hars die in sparren zit, is giftig voor hond en kat. Gelukkig zullen de meeste dieren niet zo snel deze prikkende naalden eten, maar wees alert dat deze ook niet in de voer- of drinkbak belanden. Hou deze bakjes dus ver van de kerstboom vandaan. En zorg dat ze niet uit de waterbak kunnen drinken waar de stam van de kerstboom in staat.

 

Ik zie een ster


Rode, witte of roze kerststerren zijn prachtige planten om dit seizoen in huis te halen. Het eten hiervan kan klachten veroorzaken zoals braken, diarree, niet willen eten en sloom zijn. De bessen van hulst zijn giftig en ook het eten van de kerstroos veroorzaakt maagdarmklachten, sufheid, verlamming en hartritmestoornissen. Maar het ergst is de maretak. Dus hang hem hoog en kus je geliefden er onder.

Tip!

Cadeau ideetje nodig? Ga naar jouw Dierspecialist en verwen je hond met een denkspel, hondendeken, werpstok met tennisbal, flostouw of een mooie halsband. De kat maak je blij met een leuk speeltje of een nieuwe krabmeubel. Knagers zijn dol op knaagmateriaal of hooi met toegevoegde kruiden. Verras de vogels met trapjes of een touw met belletje.

Een cadeau voor je huisdier haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies