Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Verzorging
oudere hond

Grijze haren, gekraak in de morgen en stijfheid bij koud weer. Vanaf een jaar of 8 valt een hond onder de senioren. De gezondheid van jouw hond zal langzaamaan steeds meer aandacht van je gaan vragen. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw trouwe viervoeter. Daarom is het extra belangrijk om goed alert te blijven op de gezondheid van jouw huisdier en te genieten van de mooie momenten samen. Des te langer jouw hond bij je is, des te mooier deze momenten worden omdat je meer naar elkaar toe groeit.

Dierenarts

 

Gelukkig heeft de huidige geneeskunde niet alleen voor menselijke ouderen verbetering gebracht.

 

Ook voor de oudere hond kan er meer gedaan worden om klachten te stabiliseren of te voorkomen. Daarom is het wijs om de oudere hond elk half jaar te laten controleren door een dierenarts.

 

Klachten kunnen sluimeren, maar wel kostbare energie stelen. Hiernaast kunnen onderliggende zaken ernstiger zijn dan dat ze lijken. Gelukkig kunnen wij de hond op jonge leeftijd al beschermen tegen ouderdomskwalen. Zo kan jouw hond als senior een fantastisch leuk, actief en prikkelend leven leiden.

Voeding

 

Wanneer je een senior hond hebt is het belangrijk om over te stappen op voer dat rekening houdt met de voedingsbehoefte van een oudere hond. Maar waarin verschilt een seniorvoeding van de normale voeding en wat zijn de voordelen?

 

Rond de leeftijd van 6 tot 9 jaar wordt de kans op overgewicht groter. Het is daarom verstandig om het gewicht van jouw hond rond deze leeftijd goed in de gaten te houden en op tijd in te grijpen om overgewicht te voorkomen. Seniorvoeding bevat dan ook een lager vetgehalte en dus minder calorieën dan een normale voeding. Dit draagt bij aan de preventie van overgewicht op latere leeftijd. Een goede seniorvoeding heeft daarnaast een verhoogd vezelgehalte. Het verhoogde vezelgehalte zorgt voor goede darmbewegingen en vermindert daardoor de kans op obstipatie.

 

Bij alle honden ontstaat gedurende het leven schade aan het nierweefsel.

 

Dit hoeft niet te betekenen dat elke oude hond een nierpatiënt wordt. Pas wanneer 66% van het nierweefsel beschadigd is zullen er zich problemen gaan voordoen. Om het gezonde nierweefsel vitaal te houden en te ontlasten is het daarom nuttig een voeding met een laag zout- en fosforgehalte te geven. Een zoutarme voeding ontlast het oudere hart. Dit is tevens nuttig aangezien bij de oudere hond vaak sprake is van een verminderde functie van de hartkleppen.

 

Je begint met het geven van seniorvoeding bij de leeftijd van 7 jaar.

 

Let hierbij wel op dat dit per hond verschillend is. Zo is een grote hond al sneller oud dan kleine hondenrassen. Bij grotere honden zou je al kunnen beginnen met het voeren van seniorvoeding vanaf de leeftijd van 5 jaar. Overleg hierbij altijd met een dierenarts en houd er rekening mee dat iedere hond verschillend is.

Verzorging

 

De vacht van de oudere hond heeft er wat grijze haren bijgekregen en de vacht is wat stugger van structuur geworden.

 

Meestal heeft de vacht dan ook wat meer verzorging nodig. Door iedere dag de vacht te borstelen kun je de huid controleren op eventuele huid- en vachtproblemen.

Bewegen kan moeilijker worden voor jouw oudere hond.

 

Het blijft hierbij wel belangrijk om jouw hond op dezelfde tijden uit te laten. Naast dat dit nodig is om de behoeften te doen zorgt het uitlaten ook voor mentale activiteit en afwisseling. Belangrijk hierbij is wel om de inspanning af te stemmen aan het uithoudingsvermogen van de hond. Maak bijvoorbeeld frequent kleine wandelingen maar ook eenvoudige rustige spelletjes, sociale interactie en zwemmen zijn goede voorbeelden.

Comfort

 

Ouder worden kost de hond veel energie. Hij krijgt het eerder koud, komt minder snel op gang en is eerder moe dan zijn jonge, energieke soortgenoten. Dit betekent dat comfort voor de oude hond steeds belangrijker wordt. De normale lichaamsprocessen verlopen ook steeds minder efficiënt. Denk hierbij aan vertering, opname van belangrijke nutriënten of het filteren van giftige stoffen. Ze kosten steeds meer energie, want ook de organen worden een dagje ouder.

 

Ongemakken zoals kou en pijn nemen dus energie weg die de hond voor essentiële lichaamsfuncties nodig heeft. Wij als eigenaar kunnen de hond helpen zoveel mogelijk zijn energie te behouden. Geef de hond voldoende tijd voor rust. Een oudere hond slaapt veel meer. Zorg dat de hond voldoende warmte heeft, ook tijdens het wandelen. Kies er eventueel voor de hond een deken om te doen. Zorg daarnaast bij warm weer voor voldoende verkoeling. Het afkoelen kost namelijk energie. Denk hierbij aan koelmatten, waar de hond heerlijk op kan liggen. Let erop dat de hond een zachte plek heeft om uit te rusten. Leg een kussen voor hem neer zodat zijn gewrichten en spieren ontzien worden.

Geestelijke ondersteuning voor de hond

 

Niet alleen het lichaam van jouw hond wordt ouder, ook zijn geest. Het is belangrijk om als eigenaar hierbij ondersteuning te geven. Net als bij mensen, gaan sommige honden dementeren. De hersenen lopen schade op, waardoor het gedrag van de hond verandert.

 

Denk hierbij aan slaapstoornissen, desoriëntatie, zindelijkheid verliezen en sociale interactie vermijden. Sommige geestelijke achteruitgang is te remmen of verbeteren met medicatie. Als eigenaar is het echter belangrijk voldoende tijd met jouw hond door te brengen en te begeleiden waar nodig. De verwarring kan namelijk erg stressvol worden voor de hond, waardoor de klachten verergeren. Geduld, is hierbij het allerbelangrijkste. Wellicht kan jouw hond minder lang alleen thuis zijn, doet hij opeens weer plasjes in huis of lijkt hij steeds iets kwijt te zijn. Geef jouw hond daarom regelmaat, kleine taakjes, voldoende rust en aandacht!

Senior hondenvoer haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies