Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Woning gezocht

Zelf een vogelhuisje maken!

Door de verstedelijking is het voor vogels steeds lastiger een goede broedplaats te vinden. Onze tuinen zijn vaak volledig betegeld en er is weinig natuurlijke begroeiing. Met het ophangen van vogelhuisjes kunnen we de tuinvogels helpen. Hier kunnen ze in nestelen en het biedt een goede schuilplaats tegen kou, regen en roofdieren. Wat is er nou leuker dan zelf creatief aan de slag te gaan en iets te maken wat ook nog nuttig is? Het maken van een vogelhuisje is niet moeilijk. We geven je hierbij een handige bouwtekening en tips voor het ophangen. 

De juiste maten en materialen 

 

Voordat je gaat beginnen, observeer welke vogels er in je tuin komen. De vliegopening aan de voorkant van het vogelhuisje bepaalt namelijk welke vogels er in gaan broeden.

 

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor een vogelhuisje. Gebruik daarom weerbestendig hout, zoals eiken, beuken of watervast multiplex. Andere houtsoorten kun je aan de buitenkant behandelen met lak of beits. Kies dan wel voor een lak of beits die niet giftig is voor vogels. 

Bouwtekening

 


Klik hier voor de bouwtekening om zelf je vogelhuisje te maken. De materialen en de juiste maten voor het hout staan hierin vermeld. Heb je de materialen in huis? Volg ons filmpje op Youtube voor een handig stappenplan om jouw vogelhuisje in elkaar te zetten!


 

De beste plek voor je vogelhuisje 

 

Zodra de kast klaar is wil je natuurlijk dat hij bewoond gaat worden. Zoek daarvoor de beste plek in de tuin. 

 

Hang het vogelhuisje op een rustige plek, uit de wind en vermijd volle zon. Plaats de kast op minimaal 1,5 – 2 meter hoogte en voorkom inregenen door de vliegopening naar het noordoosten te richten. Zorg voor natuurlijke begroeiing in de buurt van het vogelhuisje door middel van bomen of struiken. Houd de aanvliegroute vrij, dus geen bladeren of takken voor de opening. De meeste tuinvogels vertonen territoriaal gedrag, hang daarom huisjes voor dezelfde vogelsoorten niet te dicht bij elkaar. Behalve voor mussen, die houden van gezelligheid. 

 


In de herfst maak je de kast schoon met een borstel en heet water. Gebruik geen zeep. Het huisje is weer klaar voor de volgende bewoner! Zie volgende bladzijde voor de bouwtekeningen.


Vogelhuisje bouwen samen met Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!