Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Voorkomen en helpen
van stikkende honden

Verstikking kan voorkomen bij zowel puppy’s als volwassen honden. Een speeltje of een stukje hout dat in de keel is geschoten, een allergische reactie, een insectenbeet op de tong of een stukje kluif wat verkeerd schiet. Wat moet je doen als jouw hond dreigt te stikken?

Stikkende hond, wat te doen?

 

Een verstikking is ernstig.

 

Daarom is het van groot belang dat jijzelf op tijd in kunt grijpen. Vaak moet er snel gehandeld worden en is er geen tijd om eerst naar de dierenarts te gaan. Wanneer jij merkt dat jouw hond moet hoesten, probeert te braken, moeite heeft met ademhalen, een blauwe tong krijgt of zelfs buiten bewustzijn raakt moet je snel handelen.

 

Het belangrijkste is om hierbij zelf rustig te blijven.

 

Denk aan jouw eigen veiligheid en wees ervan bewust dat jouw hond anders kan reageren dan normaal. Wanneer jouw hond aan het hoesten is kun je hem het beste eerst zelf de kans geven om het voorwerp uit te hoesten. Wacht hier alleen op als jouw hond in staat lijkt om goed te kunnen ademen. Vraag iemand anders om alvast de dierenarts of dierenambulance te bellen. Worstelt jouw hond met zijn ademhaling door bijvoorbeeld te piepen, puffen of hijgen. Bel dan gelijk de dierenarts!

Krijgt jouw hond het voorwerp niet los door te hoesten dan is het tijd om hem te helpen.

 

Probeer eerst jouw hond te kalmeren. Vervolgens open je de mond van het dier. Doe dit door over de neus heen met uw hand de bovenkaak vast te nemen en de lippen van de hond naar binnen over zijn tanden te duwen. Zo zijn jouw vingers veilig voor zijn tanden. Met je andere hand trekt je nu de kaak naar beneden. Kijk in de keel of je het voorwerp ziet zitten en probeer het vervolgens met jouw vingers of een tangetje rustig eruit te nemen.

 

Je ziet het voorwerp niet?

 

Proberen dan de hond stevig op de rug, tussen de schouderbladen te slaan. Als dit ook geen succes heeft kun je de hond ondersteboven houden en proberen het voorwerp uit zijn keel te schudden. Wanneer dit niet werkt is het tijd voor de heimlich. Deze werkt ook bij honden. Til jouw hond met zijn rug tegen je borst, sla je armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer je het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan. Deze kan controleren of alles weer goed is met jouw hond en nakijken of hij niet gekwetst is geraakt in de mond of in zijn keel.

Veilig hondenspeelgoed haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies