Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Konijnen Weetjes

Er zijn ontzettend veel verschillende konijnensoorten. Groot, klein, langhaar, korthaar, met hangoren en in talloze kleuren: voor ieder wat wils. Ieder konijnenras heeft zo z’n eigen karakter en voor- en nadelen. Daarom lichten we een aantal populaire konijnenrassen kort toe. Uiteraard bestaan er ook allerlei kruisingen tussen verschillende rassen.

Dwergkonijn

Het dwergkonijn is zoals de naam al doet vermoeden een van de kleinste konijnensoorten.

 

Een uitgegroeid dwergkonijn weegt ongeveer 900 gram en is herkenbaar aan de kleine, rechtopstaande oortjes. Door het handige formaat is het een geliefd huisdier en populair bij kinderen.

 

Veel ouders kopen een dwergkonijn voor de kinderen, omdat het qua formaat een aantrekkelijk konijn is en goed vast te houden. Vergeet echter niet dat deze konijntjes een pittig karakter kunnen hebben. Verder is het een nieuwsgierig en actief ras dat gemiddeld zes jaar oud wordt.

Nederlandse hangoordwerg

Door zijn schattige oren en leuke formaat is de Nederlandse hangoordwerg een erg populair konijn dat daadwerkelijk afkomstig is uit Nederland.

 

De Nederlandse hangoordwerg wordt in veel verschillende kleuren gefokt waaronder konijngrijs, blauwgrijs, zwart, madagascar en isabella. Dit ras is uitermate geschikt voor kinderen door het lieve, rustige en betrouwbare karakter.

 

Met een gemiddeld gewicht van 1,5 kilo heeft het konijn een handelbaar formaat. Houdt u er wel rekening mee dat de Nederlandse hangoordwerg een gemiddelde leeftijd bereikt van tien jaar of ouder!

Franse hangoor

De Franse hangoor is een oud konijnenras dat is ontstaan in de negentiende eeuw en behoort inmiddels tot een van de meest verkochte konijnenrassen.

 

Een logische verklaring is zijn rustige en goedaardige karakter en gelijkmatige temperament. Het gemiddelde gewicht van de Franse hangoor is 6,5 kilo, waardoor het konijn qua formaat minder geschikt is voor kleine kinderen. Deze vriendelijke reus wordt zo’n zeven jaar.

Vlaamse reus

De Vlaamse reus komt oorspronkelijk uit België, maar is inmiddels wereldwijd een geliefd huisdier.

 

Vlaamse reuzen zijn grote, betrouwbare konijnen die graag op ontdekking gaan. Wanneer het konijn in huis wordt gehouden kan het zelfs een hondachtig karakter ontwikkelen.

 

Deze reus houdt wel erg van eten en kan makkelijk 7 kilo of zwaarder worden. De gemiddelde lichaamslengte is 65 centimeter en de enorme oren zijn minimaal 17 centimeter lang. De gemiddelde leeftijd ligt bij dit Belgische ras iets lager met vijf jaar.

Duitse reus

En dan komen we bij het grootste konijnenras ter wereld: de Duitse reus.

 

Deze goedzak kan een lichaamslengte bereiken van maar liefst 75 centimeter en de bekende rechtopstaande oren worden 20 centimeter of langer. Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar.

 

De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier. Zowel bij de Franse hangoor als de Vlaamse en Duitse reus moet rekening gehouden met bewegingsruimte. Hoe groter het konijn, des te groter het konijnenhok.

Wist je dat?

“Er verschillende benamingen zijn voor het mannetje en vrouwtje, maar ook voor een babykonijn? De man is een rammelaar en het vrouwtje een voedster. Het jong van een konijn wordt lamprei genoemd tot het konijntje de volwassen leeftijd bereikt van één jaar.”

Algehele verzorging van een konijn

Het lijkt heel logisch: een goed verzorgd konijn is makkelijker tam te maken en wordt ouder dan een konijn waar niet genoeg naar wordt omgekeken.

 

Helaas is het konijn het meest impulsief aangekochte huisdier en ook het dier dat het snelst weer op zoek moet naar een nieuw huisje. Verdiep je daarom altijd van tevoren in het dier dat u wilt aanschaffen. Zoek uit hoe het dier verzorgt moet worden en welke spullen u hiervoor nodig heeft. Een konijn kan zowel binnen als buiten gehouden worden, alleen een combinatie is niet aan te raden.

 

Een konijn kan niet zomaar van binnen naar buiten worden geplaatst of andersom in verband met de wintervacht.

 

Wilt u een konijn van binnen naar buiten verplaatsen? Wacht dan tot halverwege mei. Dan is het doorgaans warm genoeg zonder dikke wintervacht. Konijnen kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen. U kunt een konijn van buiten daarom alleen naar binnen halen om te knuffelen en spelen als het verschil minimaal is. In de winter zou het konijn zo z’n warme winterjas verliezen en vervolgens onderkoelt kunnen raken buiten.

 

Wanneer een konijn een buitenverblijf heeft moet deze overigens op een droge plek staan, uit de tocht en nooit vol in de zon.

 

Ook zijn er eisen aan het formaat van het konijnenhok, ongeacht of het konijn binnen of buiten verblijft. Een gelukkig konijn is nooit alleen dus deze maten zijn gebaseerd op een koppeltje. Een dwergkonijnenkoppel heeft een verblijf nodig van minimaal 2 vierkante meter. Voor een koppel middelgrote konijnen is dit 4 vierkante meter en bij reuzen geldt een afmeting van 7 à 8 vierkante meter.

 

Een konijn moet kunnen rennen, springen én op z’n achterpoten kunnen staan.

 

Houd hier rekening mee in verband met de hoogte van het verblijf. Daarbij moet een buitenverblijf te allen tijde zijn afgedekt met traliewerk of een net. Zo kunnen de konijnen er niet uitspringen, maar kunnen er vooral geen vijanden bijkomen zoals katten en roofvogels.

Opmerkelijk!

“Krijg je wel eens likjes van je konijn? Dan is je konijn gelukkig en voelt hij zich op z’n gemak bij je. Een konijn is een zeer dankbaar dier en kan dit uiten door likjes te geven.”

Voeding konijn

Het hoofdvoer van een konijn moet hooi zijn en mengvoer of biks is slechts aanvulling.

 

Een konijn moet altijd een onbeperkte hoeveelheid hooi tot z’n beschikking hebben. Daarom kunt u ervoor kiezen om geen stro in het nachthok te leggen maar hooi. Zo kan het konijn een warm nestje maken en het is voedzamer als hij ervan eet.

 

Voor het aanvullende voer geldt dat een konijn ongeveer 25 gram voer per kilo lichaamsgewicht mag eten per dag. Daarnaast is biks vaak beter dan mengvoer, omdat konijnen echte snoepers zijn. Bij gemengd voer eten ze alleen de lekkere stukjes eruit. Met biks zijn de brokken gelijk en krijgen ze alle nodige voedingsstoffen binnen.

 

Goed konijnenvoer van ons eigen merk vind je bij ons in de Dierspecialist winkel of in de webshop!

 

Wist je dat?

“Een konijn kan niet braken wanneer hij ziek is. De spieren rondom de slokdarm werken maar in één richting, namelijk naar de maag. Als je konijn ziek is zie je dit met name aan gedrag en aan de ontlasting.”

Voor snoepgoed en groenvoer geldt dat het met mate gegeven mag worden. Eet je konijn geen hooi of zie je vaak blindedarmkeutels, grote zachte drolletjes, liggen?

 

Dan geeft u waarschijnlijk te veel voer. Blindedarmkeutels ziet u normaal gesproken niet liggen, omdat het konijn deze poepjes rechtstreeks uit de anus opeet. Eigenlijk is het ook geen poep, maar zijn het voedzame etensresten met gezonde bacteriën die het konijn niet in één keer kan verteren. Blijven de blindedarmkeutels vaak liggen dan is het verstandig om te informeren bij je dierenarts.

 

Wat drinken betreft kan je het beste water uit een drinkfles geven. Let erop dat de fles niet lekt.Ook is het raadzaam om een speciale beschermhoes over de drinkfles te plaatsen. Deze hoes zorgt ervoor dat er minder snel alg in de drinkfles komt in de zomer en het water in de winter minder snel bevriest.


Naast goede bodembedding, voldoende hooi, aanvullend voer, een schone wc, warm nachthok, dagelijks fris water en genoeg bewegingsruimte mogen ook speeltjes niet ontbreken voor onze zachte vriendjes. Denk hierbij aan huisjes om in te verstoppen en op te klimmen, tunnels, balletjes en knaagspeelgoed om de tanden aan af te slijten.


Konijnenbenodigdheden haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies