Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Wormen bij kippen

Kippen kunnen, net als andere dieren, verschillende soorten wormen krijgen in de darmen. Al deze soorten wormen leggen eitjes die met de ontlasting van vogels en kippen uitgescheiden worden. Een besmetting komt dus makkelijk binnen via besmette ontlasting van bijvoorbeeld wilde vogels of nieuw gekochte kippen. Als voorbeeld: een kraai poept in de buurt van uw kippenhok. Vervolgens wordt deze besmette poep door insecten als kevers en slakken opgegeten. Kippen zijn dol op insecten. Met als resultaat dat uw kip het insect opeet die de wormeitjes in zijn lijf heeft. Gevolg, uw kip heeft een worminfectie. In dit artikel vertellen wij je meer over wormen bij kippen en hoe deze te bestrijden.

Symptomen van wormen bij kippen

Wormen komen het hele jaar door bij kippen voor. Echter is de kans op wormen in de zomermaanden groter, omdat de eitjes en larven sneller groeien bij warm en vochtig weer.

 

De symptomen van wormen worden pas later zichtbaar, waardoor een worminfectie bij kippen vaak pas laat ontdekt wordt. Het is dus belangrijk om de darmgezondheid van de kippen op peil te houden, waardoor ze weerbaarder zijn voor dergelijke infecties.

Mocht uw kip toch besmet zijn met inwendige wormen dan kunnen de volgende symptomen naar verloop van tijd zichtbaar worden:

 

Kippen vermageren

Kippen hebben een vermoeide indruk

Bleke en/of droge kammen

Bol zittende kippen

Bloederige diarree

Ziekte

Kippen leggen geen eieren meer

Worminfecties bij kippen

Er zijn verschillende soorten wormen waarmee uw kip besmet kan raken. Niet alle wormen geven klachten bij kippen, maar bij sommige worminfecties heeft uw kip er wel last van of worden ze zelfs ziek. Met onderstaande wormen kan je kip besmet raken: 

Spoelwormen


Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen bij kippen. Hier zijn weer twee varianten van: de grote en de kleine spoelworm. De grote spoelworm nestelt zich in de dunne darm. De kleine spoelworm woont in de dikke darm. Spoelwormen leven van half verteerd voedsel in de darmen. Hierdoor worden de voedingsstoffen die je voert aan je kippen dus ook niet opgenomen door de kippen, maar door wormen. Wanneer je het probleem niet tijdig herkent en aanpakt kunnen ontstekingen en bloedingen ontstaan in de darmwand, wat in het ergste geval zelfs tot overlijden van de kip kan lijden.

Lintwormen


Ook lintwormen leven, net zoals de spoelwormen, van het nog niet verteerde voedsel in de darmen van kippen. Ze vestigen zich in de holtes van de darmen. In tegenstelling tot spoelwormen veroorzaken lintwormen geen wondjes in de darmwand. Als je kip besmet is met lintwormen herken je de volgende symptomen: vermoeidheid, vermagering en benauwdheid. Door lintwormen krijgen kippen minder voedingsstoffen binnen, waardoor de weerstand zal dalen en ze vatbaarder zijn voor andere ziektes. De lintworm bestaat ook weer uit een grote en kleine variant. De grote lintworm besmet je kip meestal via kevers, terwijl de kleine lintworm meestal meereist via de slak.

Haarwormen


Haarwormen zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Ze hechten zich aan het slijmvlies in de dunne darm of slokdarm. Dit veroorzaakt meestal een ontsteking, waardoor bloederige diarree ontstaat. Naast de diarree zult u merken dat je kippen vermageren en is de kans op bloedarmoede aanwezig. Vergeleken met andere wormsoorten, planten haarwormen zich het snelste voor. Daarom is het van groot belang dat besmette kippen zo snel mogelijk behandeld worden!

Gaapwormen


Zojuist hebben wij alle maag-darmwormen beschreven. Maar kippen kunnen ook last hebben van gaapwormen: de Syngamus trachea. Deze worm nestelt zich in de luchtpijp van de kip en bemoeilijkt het ademhalen. Als de kip niet wordt behandelt verzwakt hij snel. Er treedt vermagering op, de kip probeert te hoesten, wordt lusteloos, zit in elkaar gedoken, hapt naar adem en zal uiteindelijk sterven. Vandaar dat het van groot belang is dat er snel wordt ingegrepen bij de gaapworm. Hiervoor is een wormenkuur mogelijk, deze zal herhaaldelijk gebruikt moeten worden. Ook zal het gehele hok ontsmet moeten worden. De eitjes van de worm die de kip heeft ingeslikt kunnen namelijk via de ontlasting van de kip uw andere kippen besmetten.
Bij erg zieke kippen zijn de wormen vaak al zichtbaar wanneer men met een lampje in de bek schijnt. De diagnose is te stellen door mestonderzoek.

Wist je dat?

“Een kip frisrode kopversierselen moet hebben en een glanzend verenkleed? Zo zijn ze namelijk gezond. Het is goed om te kijken of je kippen er fris uitzien, goed lopen en hoe ze zich gedragen.”

Behandeling wormen bij kippen

Vertoont je kip één van de eerder beschreven symptomen? Laat dan de ontlasting controleren door een dierenarts door middel van een mestonderzoek.

 

Een worminfectie is nauwelijks met het blote oog te zien. Verzamel wat ontlasting van de kip en breng deze naar de dierenarts. Heeft je kip inderdaad wormen? Dan is het noodzakelijk om een wormenkuur te geven. Gebruik deze wormenkuur niet preventief, kippen kunnen hier namelijk resistent voor worden. Beaphar wormmiddel helpt bijvoorbeeld goed tegen spoelwormen. Wij adviseren om altijd contact op te nemen met de dierenarts voor de juiste wormenkuur voor je kip.

Wormen bij kippen voorkomen

 

Omdat een wormbesmetting vaak pas te laat wordt ontdekt is het aan te raden om de darmgezondheid van je kippen te optimaliseren. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een worminfectie te verkleinen:

Houd het kippenhok en strooisel goed droog

Ververs het strooisel regelmatig

Geef voer uit bakjes in plaats van het op de grond te strooien

Beperk insecten rondom het kippenhok

Recentelijk komen er onderzoeken naar buiten die schrijven dat knoflook en papaja kansrijke middelen zijn voor de bestrijding van wormen bij pluimvee. Knoflook heeft mogelijk een preventieve werking op wormen, daar waar het bestanddeel papaine in papaja mogelijk een genezende werking heeft. Een combinatie van planten met een genezende werking en een preventieve werking kan voor het beste resultaat zorgen.


Een wormmiddel haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!